Hangon perusturvavirasto tiedottaa: iäkkäiden suojaaminen kuumuuden aiheuttamilta haitoilta

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt kuntiin kirjeen iäkkäiden suojaamiseksi kuumuuden aiheuttamilta haitoilta.

Erityisesti yli 75-vuotiaat ovat suurimmassa vaarassa Suomessa poikkeuksellisen pitkään jatkuneen hellejakson vuoksi. Helteiden ennustetaan edelleen jatkuvan.

Elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.

Etenkin sydän- ja hengityselinsairauksista johtuvien kuolemien määrä suurenee helteellä.

Hangon perusturvavirasto ja iäkkäiden palvelukeskus kiinnittävät nyt erityistä huomiota iäkkäiden asiakkaidensa hyvinvointiin, mutta sen lisäksi tarvitaan myös yhteisöllistä välittämistä.

Naapuriavulla sekä vapaaehtois- ja järjestötyöllä on nyt suuri merkitys! Hangon perusturvavirasto kannustaa täten kaikkia hankolaisia ottamaan yhteyttä lähiseutunsa iäkkäisiin ja tarkistamaan kuinka iäkäs naapuri, omainen tai ystävä jaksaa. Iäkkäälle voi tarjota apua huolehtimalla siitä, että hän nauttii riittävästi nesteitä ja suolaista. Myös asunto-osakeyhtiöiden hallituksia kannustetaan ottamaan vastuuta iäkkäiden asukkaidensa hyvinvoinnista ja asuntojen viilennyksestä.

Ilmaston lämpenemisen johdosta poikkeuksellisen kuumat hellejaksot ovat tulevina kesinä aikaisempaa todennäköisempiä. Hangon perusturvavirasto varautuu tähän jatkossa huomioimalla pitkäaikaiset helteet osana valmissuunnitelmaansa.

Kuka tahansa iäkkään naapurinsa, omaisensa tai ystävänsä hyvinvoinnista huolestunut voi ottaa yhteyttä iäkkäiden palvelukeskuksen vs. palveluohjaaja Kati Virtaseen, 019 2203 489, kati.virtanen@hanko.fi tai terveyskeskuksen vastaanottoon, 019 2203 555.

Mer läsning