Hangon museon kesännäyttely kertoo hylyistä

Hangon museon sisätiloihin on pyritty luomaan merenpinnanalainen värimaailma, kertoo museonjohtaja Laura Lotta Andersson. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Hylyt ja Hauensuolen kalliopiirrokset ovat keskiössä Hangon museossa avattavassa kesän näyttelyssä.

Meri on erittäin keskeisessä osassa Hangon historiassa. Siksi ei liene mikään yllätys, että Hankoniemen edustalla on paljon erilaisia hylkyjä. Ennen edistyneemmän navigointitekniikan syntyä merillä purjehdittiin mielellään lähellä rannikkoa, eikä suorinta reittiä avomerellä.

Rannikon läheiset monet luodot koituivat lukuisten alusten kohtaloksi ja etenkin Hankoa, Jussarötä ja Porkkalaa ympäröivillä alueilla tapahtui paljon haaksirikkoja. Hangon museo haluaa esitellä Hangon merialueiden hylkyaarteita yhteistyössä Museoviraston kanssa järjestämässään näyttelyssä.

– Hauensuoli oli erinomainen luonnonsatama ja syy, miksi niin monet merenkävijät tulivat juuri tänne, sanoo museonjohtaja Laura Lotta Andersson.

Kalliopiirroksia virtuaalisesti 


Hanko oli luonnollinen välietappi Ruotsin ja Baltian välisillä matkoilla Ruotsin suurvalta-aikana 1500–1600-luvuilla. Hauensuolen reilut kuusisataa kalliokaiverrusta ovat muisto näiltä ajoilta.

– Olemme ottaneet kalliokaiverrukset mukaan näyttelyyn, koska ne mielestämme sopivat hyvin kokonaisuuteen, kertoo museonjohtaja.

Esittely tapahtuu konkreettisesti kosketusnäytöillä, joilla kävijät voivat suurentaa kuvia kalliopiirroksista, jotka eivät ole enää niin selvästi näkyvissä. Kalliokaiverrukset puhdistettiin viimeksi 1960-luvulla ja päivityksiä tehtiin 1990-luvulle saakka. Parhaillaan selvitetään, miten kalliopiirrokset voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla säilyttää tulevia sukupolvia varten.

Enintään kymmenen kävijää kerrallaan

Näyttely avataan virallisesti perjantaina 12. kesäkuuta ja jatkuu pidennetyillä aukioloajoilla syyskuun viimeiseen päivään saakka. Virallisesti näyttely suljetaan 4.4.2021. Näyttelyyn päästetään pandemian johdosta kerrallaan enintään kymmenen kävijää. Näyttely on rakennettu vitriineihin ja katsojakierto tapahtuu joustavasti siten, että tungoksilta vältytään.

Mer läsning