Hangon lehti kiinnosti toimittajia

Mikä merkitys Hangon lehdellä on suomenkielisille ja vastaavasti ruotsinkielisille lukijoilleen? Miltä tilanne näyttää paperisen ja vastaavasti sähköisen lehden osalta? Mikä on suhde poliitikkoihin ja viranhaltijoihin ja miten helppoa vallan tarkasteleminen on pienessä kaupungissa, jossa kaikki tuntevat toisensa?

Näistä ja monista muista asioista keskusteltiin 12 tiedonjanoisen ruotsinkielisen journalistiliiton eli Finlands svenska publicistförbundin toimittajan vieraillessa HL:n toimituksessa viikonloppuna.

– Kaikkein eniten ihmisiä kyllä kiinnosti, miten paikallislehti syntyy käytännössä ja miten päivittäistapahtumien valvonta hoidetaan. Kaikki osallistujathan eivät työskentele jossain lehdessä, vaikka heille kaikille yhteinen tekijä on uutisten tekeminen, usein melko rajallisin resurssein.

Vapaa toimittaja Niclas Erlin kiteyttää näin paikallislehden toimitukseen tehdyn vierailun sisällön.

Erlin ja hänen freelance-kollegansa Agneta Sjöblom toimivat toimittajavieraiden paikallisina oppaina Hangossa yhdessä Hangon kesäyliopiston rehtori Fredrik Åbergin kanssa.

Joillekin tämä oli heidän ensimmäinen vierailunsa Hangon lehden toimituksessa, eikä ihastuneita huudahduksia komeasta porrashuoneesta tarvinnut odotella, kun kaikki olivat päässeet sisään raskaasta tammiovesta.

– Vilkasta keskustelua synnytti myös sunnuntaisen ohjelman otsikko "Pitäisikö medioiden tarkkailla toisiaan enemmän". Keskustelua aiheesta johtivat Kuntaliiton julkaiseman Kommuntorget-lehden toimituspäällikkö Dan Lolax, ja Östnyland-lehden päätoimittaja Helén Kurri. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että mediat voisivat antaa toisilleen rakentavaa, vakavasti otettavaa palautetta, ei nokittelua, summasi Erlin.

Järjestetään vuosittain Hangossa Suomen ruotsinkielisen journalistiliiton, Finlands svenska publicistförbund, ja Hangö sommarunin (Hangon kesäyliopiston), yhteistyöhankkeena.

Seminaari on järjestetty 48 kertaa.

Tänä vuonna keskusteltiin muun muassa ikääntyvästä toimittajakunnasta, tutkivan journalismin harjoittamisedellytyksistä ja ammattikunnan nykyisestä roolista.

Vieraileva puhuja oli Mats Nylund, joka kertoi suhteestaan mediaan ja päättäjiin ruotsinkielisten maataloustuottajien keskusliiton, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC), puheenjohtajana.

Mer läsning