Hangon kaupunki maksaa korvauksen Outi McDonaldille ja kutsuu hänet yhteistoimintaneuvotteluun

Oikeassa. Hangon kaupunki on nyt päättänyt, että Outi McDonaldille maksetaan korvauksia hänen laittoman irtisanomisensa ajalta. Bild: Harald Grönstrand

Hangon kaupunki on päättänyt, että Outi McDonaldille maksetaan korvaus hänen laittoman irtisanomisensa ajalta. Korvaukset nousevat lähes 370 000 euroon. Samanaikaisesti McDonald kutsutaan myös yhteistoimintaneuvotteluun.

Hangon kaupunki ilmoitti iltapäivällä torstaina, että Hangon kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto on päättänyt maksaa Outi McDonaldille korvauksen hänen laittoman irtisanomisensa ajalta. McDonald oli laittomattomasti irtisanottuna 26.4.2015–22.11.2018 eli kunnes Korkein hallinto-oikeus totesi menettelytavat vääriksi hänen irtisanomisensa yhteydessä.

Hangon lehden soittaessa Outi McDonaldille iltapäivällä torstaina, hän ei ollut vielä saanut mitään tietoa kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston päätöksestä.

– Olisin asianosaisena toivonut saavani ilmoituksen kaupungilta jaoston päätöksestä. En ole kuitenkaan kuullut mitään kaupungin taholta, sanoo McDonald Hangon lehden kerrottua hänelle päätöksestä.

– Mutta tuntuu oikein hyvältä, että he ovat päättäneet maksaa minulle korvauksen laittoman irtisanomiseni ajalta. Tämä on ollut minulle raskasta aikaa ja tämä on askel oikeaan suuntaan. Mutta en tiedä vielä, voinko palata töihin, sanoo McDonald.

Kutsutaan yhteistoimintaneuvotteluun

Summa, jonka Hangon kaupunki maksaa McDonaldille korvauksena, nousee korkoineen noin 370 000 euroon. Sen sijaan, että kaupunki olisi ilmoittanut McDonaldille tästä, se lähetti hänelle toisenlaisen kirjeen.

– Olen saanut sähköpostin, jossa minut kutsutaan yhteistoimintaneuvotteluun. He haluavat ehkä lomauttaa minut. Olen järkyttynyt, sanoo McDonald.

Hänen kaupungilta saamassaan kutsussa lukee, että hänet on lomautettava, ellei hän ole kiinnostunut siirtymisestä Attendo Terveystalon palvelukseen.

– Minun pitäisi tavata kaupungin edustajat tiistaina. En tiedä vielä, ehdinkö saada luottamusmiehen kokoukseen, kertoo McDonald.

Helpotuksestaan ja järkytyksestään huolimatta hän on kuitenkin iloinen voidessaan vihdoin jättää koko asian taakseen.

– En olisi uskonut, että heiltä kuluisi näin pitkään korvauksesta päättämiseen, sanoo McDonald.

Vastoin pohjaesitystä

Valmistelijan pohjaesitys oli kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston käsitellessä McDonaldin korvausasiaa lakiin kunnallisista viranhaltijoista viitaten, ettei hänelle maksettaisi mitään korvauksia.

Torbjörn Ekholm (RKP) ehdotti kuitenkin kokouksessa Aila Pääkön (SDP) kannattamana, että kaupunki maksaa McDonaldille korvauksen hänen laittoman irtisanomisensa ajalta. Jaosto äänesti asiasta, ja päätti äänin 3–2 korvauksien maksamisesta McDonaldille.

Birgitta Granin (VL) kokouksessa tekemä ehdotus, että kaupunki maksaisi McDonaldille sekä korvauksen että nimittäisi hänet takaisin terveyskeskuksen johtavan lääkärin virkaan, ei sitä vastoin saanut kannatusta.

Korvauksen maksamisen puolesta äänestivät jaostossa Torbjörn Ekholm (RKP), Aila Pääkkö (SDP) ja Birgitta Gran (VL). Maksua vastustivat Sture Söderholm (RKP) ja Jouko Kavander (SDP).

Kaupunginjohtaja Denis Strandell ilmoitti lakiin kunnallisista viranhaltijoista viitaten eriävän mielipiteensä merkittäväksi pöytäkirjaan.

Voidaan lomauttaa

Hangon kaupungin kansliapäällikkö Lasse Tallqvist sanoo, että kutsu yhteistoimintaneuvotteluun on seurausta McDonaldin asianajajan kanssa käydyistä neuvotteluista.

– Hänen asianajajansa on ehdottanut, että kutsumme McDonaldin neuvotteluun, ellemme muuten pääse sopuun asiassa, sanoo Tallqvist.

Kaupunki ei enää tuota itse Hangon terveyskeskuksen lääkäripalveluja, vaan Attendo Terveyspalvelut.

– Yhteistoimintaneuvottelussa on tarkoitus kartoittaa tilanne ja mitä tehtäviä kaupunki voi tarjota. Lääkäripalveluista vastaa kuitenkin nyt Attendo Terveyspalvelut.

Voiko kyseeseen tulla McDonaldin lomauttaminen?

– Se on yksi vaihtoehto, elleivät neuvottelut johda mihinkään.

Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto päätti maaliskuussa, että Outi McDonaldille maksetaan palkkaa 23. marraskuuta 2018 alkaen. Kyse on päivästä, jolloin Korkein hallinto-oikeus päätti, että valtuusto 2015 irtisanoessaan Mcdonaldin oli menetellyt laittomasti.

Mer läsning