Hangon katulähetyksellä on tärkeä tehtävä

Hangon katulähetys aloitti toimintansa 30 vuotta sitten. Toiminnanjohtaja pitää nykyistä konseptia toimivana, mutta kehitettävääkin toki on.

Hangon katulähetyksellä on lauantaina avoimet ovet toiminnan 30-vuotisen taipaleen kunniaksi. Tilapäinen toiminnanjohtaja Johannes Niska-Virta sanoo, että tarjolla on puuroa ja kahvia.

– Kävijät voivat myös tutustua päiväkeskukseen ja pajatoimintaan.

Niska-Virta on ollut toiminnassa mukana viimeiset kaksi vuotta, mutta Hangon katulähetys on siis ollut olemassa paljon pidempään. Hän toteaa tosin, ettei katulähetyksen toiminta-ajatuksen suhteen ole tapahtunut suurempia muutoksia.

– Meillä on luonnollisesti perustehtävämme ja ruuanjakelulla on tärkeä rooli toiminnassamme. Nykyisin kuljetamme ruokaa myös kotiin eri henkilöille. Päivittäin on kyse keskimäärin 50 hengestä. Kaikki eivät suinkaan tarvitse meiltä ruokaa joka päivä, mutta jakeluosoitteita on yhteensä 90.

Myös katulähetyksen tiloissa voi tietysti käydä aterioimassa. Katulähetys tekee samalla yhteistyötä paikallisten ruokakauppojen kanssa ja paljon elintarvikkeista, jotka heitettäisiin muuten pois, käytetään nyt sen sijaan katulähetyksen keittiössä.

– Mielestäni tällainen toiminta on todella tärkeätä sitä ajatellen, että Hanko on pieni kaupunki. Täällä on monia, joiden luona ei ehkä käy muita kuin kotihoito ja heille on tärkeätä voida käydä täällä. Lisäksihän meillä on myös pajamme, joilla on tärkeä tehtävä. Samoin kuin kuntouttavalla työtoiminnallamme, sanoo Niska-Virta.

Se tosiasia, että Hanko on pieni kaupunki tarkoittaa kuitenkin Niska-Virran mukaan myös sitä, ettei Hangon katulähetys häviä massaan, kuten saattaa käydä suuremmissa kaupungeissa. Hänestä olisi silti hyvä, jos yhteistyöhalukkuus olisi nykyistä suurempaa.

– Eri toimijoiden olisi mielestäni hyvä tavata useammin keskustelujen ja eri asioita koskevan yhteistyön merkeissä.

Suuria visioita

Vaikka Niska-Virta kokee, että katulähetyksen toiminta jo nyt on toimivaa, hän toteaa, että on asioita, joita voisi kehittää. Lisäksi on olemassa visioita asioista, jotka voitaisiin käynnistää Hangossa. Tällaisia ovat muun muassa ajatukset kierrätyslaitoksesta, josta hänen mukaansa on jo käytykin keskusteluja kaupungin kanssa.

– Kiinnostusta on, mutta meitä on pyydetty palaamaan asiaan suunnitelmien jalostuttua pidemmälle. On kuitenkin selvää, että vastaavalle laitokselle olisi tilausta ja että se loisi myös työpaikkoja. Sellainenhan antaisi samalla esimerkiksi koululaisille muun muassa harjoittelupaikkoja.

Toinen visio koskee Hangon satamaa. Niska-Virta toteaa, ettei Hankoon tuleville rekkakuskeille löydy tällä hetkellä mitään omia tiloja. Hän sanoo, että sellaiset ovat varsin yleisiä suuremmissa satamakaupungeissa.

– Kyse on yksinkertaisesti siitä, että kuljettajille olisi tarjolla oleskelutila, ruokasali, suihkuja, wc-tiloja ja sauna. Olemme keskustelleet asiasta Hangon sataman kanssa. Siellä on kaupungin tapaan kiinnostusta, mutta meitä on pyydetty palaamaan asiaan, kun asiassa on edistytty.

Mer läsning