Hangon iltatori on ihastuttava – Itäsatama ja kansainväliset myyjät tuovat tunnelmaa

Haasteellista. Asiakkaiden saaminen on ollut Oiva Manniselle hieman haastellisempaa. Bild: Anton Eklund


Hangon iltatori houkuttelee paljon kävijöitä ja myyjiä läheltä ja kaukaa. Hangon Itäsatama taustalla olevine veneineen luo toritoiminnalle kauniit puitteet kesäisinä keskiviikkoiltapäivinä.

Vahvat tuoksut ja voimakkaat värit levittäytyvät Hangon Itäsatamaan. Monet kävijät ovat löytäneet Hangon kesätorille sekä paikallisten että kansainvälisten tuotteiden houkuttelemina.

Tori on houkutellut paljon väkeä paikalle koronatilanteesta ja siitä huolimatta, että sillä ovat voimassa samat rajoitukset kuin kaupoissa.

– Yksi mahdollinen selitys tälle on, että ihmiset tuntevat olonsa turvallisemmaksi tehdessään ostoksia ulkona kun sisätiloissa, uskoo Raaseporin ja Hangon tori- ja markkinakoordinaattori Tom Rönnblad.

Hyvä tunnelma


Myös Rönnbladista toreilla on hyvä tunnelma. Hän on toiminut koordinaattorina viitisen vuotta ja noteerannut torikauppiaiden välisen vahvan yhteenkuuluvuuden.


Hän on itsekin toiminut 26 vuotta torikauppiaana, mutta vuodesta 2019 alkaen hän on pääasiassa keskittynyt toritoimintojen koordinointiin. Koordinointi vie niin paljon aikaa ja edellyttää sen verran suunnittelua, että hän on vain joitakin kertoja itse myyjänä torilla.


Työ torikoordinaattorina on hänelle unelmatehtävä, mutta hänen on pidettävä lukuisia palloja ilmassa samanaikaisesti. Työtehtäviin kuuluu muun muassa paikkojen jakaminen kauppiaille, siivoamista ja myyjien autoista huolehtimista sekä vastuu siitä, että kaikki toimii toreilla.


– Ongelmanratkaisuja lennossa, hän sanoo naureskellen.


Paljon kukkia. Sven-Olof Åhlberg myy iltatorilla paljon kukkia ja taimia. Bild: Anton Eklund

Torikauppiaiden suurin haaste ovat säät, Rönnblad tuumii. Sade ei ole yhtä paha ongelma kuin tuulet. Kova tuuli voi repiä irti torikauppiaiden teltat ja aiheuttaa ongelmia kävijöille ja muille myyjille.

Tyytyväisiä asiakkaita

Myös asiakkaat viihtyvät iltatorilla.


– Kyllä, tietenkin. On mukava nähdä, mitä on tarjolla ja tavata tuttuja, joiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia, sanoo Margareta Gripenberg.


– Tietysti. Täältä saa muun muassa kalaa ja vihanneksia, toteaa Stybbe Lindberg.


Myyjien määrä on kuitenkin Stybbe Lindbergin mielestä vähentynyt vuosien saatossa. Etenkin ulkomaisia myyjiä on vähemmän. Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, mitä nyt on tarjolla.


Kokeneita. Henrik Nordingilla (v.) ja Akke Hotasella (o.) on 37 vuoden kokemus torikaupasta Hangon iltatorilla. Bild: Anton Eklund

Hän on käynyt muutaman kerran Tammisaaren iltatorilla, mutta paikallispatrioottina hän suosii useimmiten Hangon iltatoria. Hän on käynyt sillä kolmesti tänä vuonna.


– Tammisaaressa saa parempaa kalaa, hän sanoo hymyssä suin.
Margareta Gripenberg toivoisi hieman suurempaa vaihtelua tuotteisiin. Jotakin, mikä tekisi Hangon iltatorista ainutlaatuisen, hän peräänkuuluttaa.
– Jotakin poikkeuksellista, hän sanoo.

Ihanteellinen paikka


Hangon Itäsatama tekee iltatorista taustalla olevien veneiden ansiosta ihastuttavan. Lisäksi tori sijaitsee keskeisellä paikalla.

Mukavaa. Margareta Gripenberg viihtyy Hangon iltatorilla. Bild: Anton Eklund


– Paikka on ihanteellinen taustalla olevine veneineen. Lisäksi halutessaan voi rentoutua myös jossakin alueen ravintoloista, toteaa Margareta Gripenberg.
– Kaikki tuntevat Itäsataman, sanoo Lindberg.

Parhaat asiakkaat


Henrik Nording, Rita Bäckroos ja Akke Hotanen ovat myyneet tuotteitaan Hangon iltatorilla vuodesta 1984. Hankolaiset ovat heidän parhaita asiakkaitaan, eikä asiakkaiden saaminen ole ollut heille mitenkään haasteellista.


– He tulevat hyvästä tahdosta. Asiakkaita häviää ja uusia tulee tilalle, sanoo Henrik Nording.


Sven-Olof Åhlberg on toinen torikaupan monivuotinen konkari. Hän on myynyt kukkia ja taimia iltatorilla kolmisenkymmentä vuotta.

Kaikki tarvittava. Hangon iltatorilta löytyy kaikki, mitä tarvitsee. Stybbe Lindberg käy usein iltatorilla. Bild: Anton Eklund

.
– Minulla ei ole ollut mitään suuria haasteita kukkien saamisessa myytyä.


Oiva Manniselle asiakkaiden saaminen on sen sijaan ollut jonkun verran työläämpää. Hän on myynyt oman kotinsa antiikkitavaraa muutaman kerran.


– Mutta ostajia on ollut vain vähän.

Mer läsning