Hangöföretag blev sista pusselbiten i projektet som ska ge jobb åt hundratals i Ingå

Samarbetar. Agneta Evers och Patrik Gustafsson från Hanko Data Park, Antti Kaikkonen från Fortum, Olof Exell från Hanko Data Parks och Eero Hettula från C-Fiber ser att företagen kompletterar varandra. Bild: Mira Strandberg

Företaget Hanko Data Parks börjar marknadsföra Joddböle i Ingå som en potentiell plats för datacentraler. Siktet är inställt på en aktör från Asien.

I december offentliggjorde energibolaget Fortum planer på att försöka locka ett internationellt företag att etablera en servercentral på den gamla kraftverkstomten i Joddböle i Ingå. I lördags offentliggjordes ett samarbete med företaget Hanko Data Parks, som ska ha hand om marknadsföringen av tomten till sina internationella kontakter.

Joddböle blir därmed den femte potentiella placeringen för datacentraler som Hanko Data Parks ska försöka hitta en aktör till.

– Jag tror på dominoeffekten, får man den första kommer flera efter, säger Agneta Evers, partner i Hanko Data Parks.

Förutsättningarna till en etablering finns absolut i Västnyland, menar Evers. Läget har geografiska fördelar och många satsningar på dataförbindelser – inklusive havskablar till Tyskland och Sverige – kopplar upp regionen till snart sagt hela världen. Om den planerade Arctic Connect-kabeln blir av ökar den ytterligare fördelarna, speciellt med tanke på Asien. Arctic Connect ska löpa genom ishavet till Asien och sannolikt dras genom Finland.

– En av de planerade rutterna går genom Hangö, säger Patrik Gustafsson, som är partner i Hanko Data Parks och även jobbar på Karis Telefon.

Tomten i Joddböle möjliggör en större datacentral än någon av Hanko Data Parks andra fyra placeringar: Koverhar, Hangö östra, Horsbäck och Karis.

– Norden är överlag intressant för dem som bygger datacentraler för vi har bra infrastruktur, ett klimat som inte kräver så mycket nedkylning, bra elnät och ett fungerande samhälle överlag, säger Antti Kaikkonen från Fortum.

Mer läsning