Hangö tennisklubb satsar stort och anställer tränare

Ny uppgift. Ville-Heikki Talvenmaa är HTK:s nya tränare. Han ska också fokusera på tävlingsverksamheten. Bild: Jesper Sundström

Hangö tennisklubb tar ett stort steg framåt. Sedan den 1 juni har föreningen en heltidsanställd tränare som också ska fokusera på tävlingsverksamheten.

De senaste tio åren har Ville-Heikki Talvenmaa jobbat för Kouvoulan tennisseura i Kouvola. Nu har han ändå flyttat till Hangö och orsaken är att HTK har anställt honom som tränare. Men Talvenmaa ska också fokusera på tävlingsverksamheten och dessutom utveckla hela föreningens verksamhet.

Till Talvenmaas uppgifter hör även marknadsföring och kommunikation. Tennisklubbens verksamhetsledare Risto Alén säger att det är en stor sak för HTK.

– Så vitt jag vet har HTK aldrig gjort en motsvarande satsning. Det här är någonting som vi har funderat på flera gånger, men nu är det klart. Vi har diskuterat med Ville-Heikki en tid och han var bekant för oss. I fortsättningen kommer vi att ha en anställd tränare med månadslön.

Orsaken till att HTK kände Talvenmaa var att han hade fungerat som tävlingsledare för föreningen. Dessutom säger han själv att han har varit med på ett hörn i arrangemangen av den internationella seniorturnering som ordnas i Hangö.

– 2011 torde vara första gången som jag hjälpte till med seniorturneringen och efter det har jag även varit tävlingsledare i Hangö. Med andra ord var flera av personerna bekanta för mig och så klart gjorde det mitt beslut enklare.

Många uppgifter

Under åtta år var Talvenmaa tränare för Kouvolan tennisseura och han säger att han trivdes med sin uppgift. Samtidigt ville han prova på någonting nytt och det är där som HTK kommer in i bilden.

– De två föreningarna påminner också om varandra. När jag började i Kouvola fanns det ungefär 50 juniorer och av dem tävlade 5–10. Siffrorna är liknande i Hangö och målet är att utveckla verksamheten.

Till exempel säger Talvenmaa att han hoppas på att öka antalet tävlingsjuniorer. I Kouvola lyckades han locka flera spelare till tävlingsbanorna.

– Jag tycker ändå att situationen är bra i Hangö och under sommaren är det mycket på gång. Till näst kommer jag att kartlägga vad som finns i föreningen och det gäller såväl spelare som tränare. Efter det är det dags att lägga upp en långsiktig plan för hur vi vill utveckla spelarna.

Alén påpekar att HTK tidigare har haft drygt fyra tränare som har hållit i trådarna för föreningens verksamhet, men de har inte varit heltidsanställda.

– Det är klart att vi också måste fundera på hur samarbetet ska fungera mellan Ville-Heikki och de övriga tränarna.

Långsiktigt projekt

Talvenmaa lyfter flera gånger fram att det är viktigt att tänka på att det tar tid att genomföra olika förändringar eller förbättringar. Till exempel konstaterar han att det inte är hur enkelt som helst att få fram flera juniorer.

– Som sagt påminner utgångsläget i Hangö om det jag hade i Kouvola och under mina år i föreningen lyckades vi till exempel fördubbla antalet tävlingsspelare, men också väcka intresset för att spela tennis. Det krävs ett långsiktigt träningsupplägg och dessutom bör man ha en sådan situation att det dyker upp nya spelare när de äldre kanske flyttar bort för att studera.

Mer läsning