Hangö har inte kastat in handduken

Kampanj. Mellan den 23 maj och 14 juni ordnas en städkampanj på Hangös stränder. Bild: Lina Enlund

Hangös turismchef konstaterar att sommaren inte blir som vanligt, men helt hopplöst är det inte. Fortfarande finns det saker att göra.

Efter att regeringen meddelade att folksamlingar på 50 personer tillåts från och med den 1 juni har det väckts förhoppningar om att ordna program i åtminstone någon form den här sommaren. Jon Lindström som är turismchef i Hangö konstaterar att det var ett välkommet besked, men påpekar att smittorisken fortsättningsvis måste tas i beaktande.

– Visst är det bra att samhället öppnar upp igen, men nu gäller det att ordna allting på ett tryggt och säkert sätt för besökarna.

Lindström säger att det faktum att 50 personer får samlas om en knapp månad innebär att evenemangsplaneringen kan komma i gång.

– Dock måste planeringen anpassas till situationen och begränsningarna. Men visst blir turismsäsongen och sommaren annorlunda. Till exempel har de flesta större evenemang i Hangö inhiberats, vilket är en besvikelse för många, men också en ansvarsfull åtgärd.

Som bekant har bland annat Seahorse week, det internationella cirkusevenemanget European Juggling Convention och regattan i Hangö inhiberats på grund av coronaviruset. För turistbyråns del har de inställda evenemangen lett till ett praktiskt problem. Byrån var, tillsammans med stadens kulturbyrå, mer eller mindre färdig med en evenemangsbroschyr, men Lindström säger att tryckpressarna stoppades när evenemangen började inhiberas.

– Sommaren är viktig i Hangö, men vi har inte kastat in handduken. Däremot är det klart att situationen inte är bra för företagarna och vissa prognoser visar att turismen uppskattas minska med 50–60 procent eller till och med 80 procent beroende på segment. Inrikesturismen kommer ändå inte att minska lika mycket som den utländska.

Dock tror Lindström att Hangö – och den västnyländska regionen – inte nödvändigtvis drabbas lika hårt som det genomsnittliga Finland.

Krävande. Jon Lindström konstaterar att den nuvarande situationen inte är bra för företagarna. Bild: VN-arkiv

– Det är nära till huvudstadsregionen och för många är det säkert aktuellt att komma hit på hemester. Samtidigt märker vi att flera av de fritidsbosatta har flyttat till Hangö tidigt på våren och på sikt kan en positiv följd av den här situationen vara att allt fler väljer att vistas i och distansjobba från Hangö.

Flera planer

Även om sommaren inte blir som vanligt konstaterar Lindström att det finns saker att göra i Hangö. Till exempel lyfter han fram utflykts- och båtlivet. Han säger också att han tror att många kommer till Hangö med sin båt fastän regattan är inställd.

– Vi har en enastående natur, fin terräng och naturstigarna är populära. Dessutom tror jag att campingplatsen kan vara populär, men man måste minnas att det i huvudsak handlar om inhemsk turism i år. Det kan dröja innan utländska turister kommer hit igen.

Samtidigt säger han att vissa av de traditionella evenemangen ska genomföras, om än i mindre skala. Den 13 juni invigs till exempel badsäsongen och möjligheten att livesända händelsen på internet utreds. Inte heller snygg beach-kampanjen har stoppats, städningen av stränderna sker i stället på ett annorlunda sätt.

Bild: Lina Enlund

– Ursprungligen skulle städkampanjen ha börjat den 9 maj med ett dykningsevenemang i Östra hamnen där dykare skulle plocka skräp från hamnbassängens botten. Men det har ställts in och i stället har vi placerat tre sopkärl vid tre stränder för städkampanjen som pågår mellan 23 maj och 14 juni. Det går att hämta soppåsar från turistbyrån.

Med andra ord är det aktuellt med flera mindre evenemang i sommar, men man kommer ändå inte ifrån att inhiberingen av större händelser är dåligt för Hangö.

– För de olika krögarna leder evenemang som Seahorse week, Poker run eller regattan till intensiva intäktsdagar. Under ett veckoslut, några dagar eller en vecka kan de dra in lika mycket som på en månad och förstås syns det i omsättningen om de intäkterna uteblir.

Mer läsning