Hangö får en väggkalender också 2020

Vårligt. I Kyrkparken lyser tulpanerna upp omgivningen varje vår. De finns med i nästa års Hangökalender. Bild: VIVEKA RABEHL

Fotografen Viveka Rabehl ger igen ut en väggkalender med motiv från Hangö. Hangökalendern 2020 finns bland annat att köpa i den lokala bokhandeln och på turistbyrån.

Viveka Rabehl är yrkesfotograf med naturen som sitt kompetensområde. Det faller sig ganska naturligt – natursköna Hangö har en viktig roll i hennes liv. Så gott som alla lov och helger har firats här.

Nästa års Hangökalender, som precis kommit från tryckeriet, är den femte i ordningen.

– Det började som ett projekt tillsammans med min kusin Peter Lundqvist 2016. Även 2017 gjorde vi en kalender ihop, men därefter har jag gjort den ensam, berättar Rabehl.

Några år har hon tagit med bilder av någon annan Hangöfotograf, men i år blev det endast hennes bilder.

Hur jobbar du fram kalendern och hur väljer du ut vilka bilder du tar med?

– Jag fotar under årets lopp, olika situationer och olika ställen i Hangö. Jag försöker besöka Hangö minst en gång i veckan och varje gång fotar jag med kalendern i åtanke. Jag försöker hitta nya vinklar, litet annat än bara havet.

Då det drar ihop sig för att sammanställa kalendern sätter hon sig ner och väljer ut bilder. Sedan ska de redigeras för att passa i kalendern. Och därefter blir det tryck och försäljning. I år har Rabehl tryckt upp 100 kalendrar.

– Jag säljer den privat, via Facebook, på turistbyrån och i Tias bok.

Kalenderdel på entreprenad

Själva kalenderarbetet har hon överlåtit åt företaget Ekenäs typografi.

– Där görs det tvåspråkiga kalenderbottnet. Det skulle nog vara ett hurja jobb att själv sätta in namnsdagar och olika månfaser med mera. Tryckningen görs sen hos Paino Kaarina. Om inte konkurrensen blir för hård så fortsätter jag gärna kommande år, säger Rabehl – som de facto också är projektledare för Ekenäs fotoklubbs Raseborgskalender.

Mer läsning