Haluaa uskoa valoisaan tulevaisuuteen

Kunto- ja voimaharjoittelu. Teddy Nordlingilla on pian kahdenkymmenen vuoden kokemus kuntosalin johtamisesta – työstä, jossa hän viihtyy. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Steel Studiolla on pian kaksi vuosikymmentä niskassaan. Kaupungissa on oltava kuntosali, sanoo Teddy Nordling.

Hankoa kuvataan maineeltaan hieman "vastarannan kiiskeksi". Kun muut kuntosalit maassamme suljetaan keskikesän hiljaisen jakson ajaksi, Steel Studiolla pumpataan lihaksia entistä tiiviimmin juhannuksesta koulujen alkuun.

Ja hyvä niin. Kevään lopulla on muuten aina jonkun verran jäsenkatoa. Se kompensoituu meillä vapaa-ajanasukkailla ja tilapäisillä kävijöillä, jotka tulevat Hankoon kesän ajaksi, sanoo Steel Studiota veljensä Andersin kanssa pyörittävä Teddy Nordling.

Niin kutsutussa Helkama-talossa sijaitseva kuntosali perustettiin 2001. Nordling on pian kaksikymmentä vuotta kestäneen yrittäjäuransa aikana ennättänyt nähdä erilaisten suuntausten tulevan ja menevän. Juuri nyt menossa olevaa kautta hän kutsuu paluuksi juurille eli "back to bacics" –kaudeksi.

– Nostetaan painoja; käytetään olympialaisista tuttuja nostoja, kuten rinnalleveto, jalkakyykky, maastaveto ja vastaavat. Jossain vaiheessa erilaiset kuntosalilaitteet houkuttelivat enemmän, mutta nyt on palattu painojen pariin.

Myös perinteinen voimistelu, sen perusliikkeet, jotka ovat kaiken harjoittelun perusta, on valtaamassa jalansijaa.

Body pump -klassikko

Vielä Steel Studion alkuvuosina oli melko epätavallista, että kuntosali tarjosi ohjattuja saliharjoituksia. Ne ovat kuitenkin vuosien saatossa lisänneet jatkuvasti suosiotaan. Naiset muodostivat pitkään ohjatuissa harjoituksissa suurimman ryhmän, mutta viime vuosina myös miesten osuus on ollut kasvussa.

– Liikunnallisuutta ja voimaa kehittävät harjoitukset houkuttelevat yleensä myös miesosanottajia. Samoin spinning, kertoo Nordling.

Tina Signell vastaa ohjattujen saliharjoitusten suunnittelusta.

– Yritämme yhdessä löytää uudenlaisia harjoituksia, jotta uusiudumme koko ajan ja harjoitukset tuntuvat kaiken ikäisistä oikeanlaisilta, Nordling selittää.

Mutta jotkut klassikot ovat suosittuja vuodesta vuoteen, kuten Body Pump.

Vuosikortit

Steel Studion toiminnan perusta on vuosikorteissa. Ne muodostavat kuntosalin olemassaolon perustan. Enemmistö kävijöistä on hankolaisia, mutta vapaa-ajanasukkaiden ja kausiluontoisesti täällä työskentelevien osuus kasvaa koko ajan. He ostavat yleensä kuukausikortteja tai kertalippuja.

– Meillä on kaikenikäisiä jäseniä, mutta melko monet edustavat ylempää keski-ikää. Meillä on myös nuoria, mutta monet nuoret muuttavat opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, toteaa Nordling.

Kaupungin yläaste- ja lukio-opiskelijat käyvät myös ajoittain salilla.

Miten paljon jäseniä tämän kokoisella kuntosalilla pitää olla, jotta sitä kannatta pyörittää?

– Sanoisin, että jäseniä on oltava vähintään noin 350-400. Monet seikat vaikuttavat kustannusrakenteeseen; vuokrataso, palkat, missä määrin ohjattuja liikuntavuoroja voi vetää itse ja minkälainen kilpailutilanne on, Nordling selittää.

Hajautetut markkinat

Kilpailutilanteesta Nordling toteaa, että Hangossa on juuri nyt hajautetut markkinat. Kaupunki avasi noin vuosi sitten oman, vastakunnostetun kuntosalinsa urheilutalossa. Hankolaisilla on mahdollisuus ostaa sinne puolivuotiskortti 27 eurolla. Nordling sanoo, että hän ymmärtää, ettei kaupungin kuntosalin hintataso voi olla sama kuin Steel Studiolla, koska Steel Studiolla on suuremmat tilat ja ohjattuja salivuoroja.

– Mutta meillä ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla samoilla ehdoilla. Kaupungin taholta sanotaan, ettei kaupunki halua kilpailla yksityisen toimijan kanssa, mutta teot ovat jotakin aivan muuta. Kaupunki vinouttaa markkinoita, eikä ota mitään vastuuta tilanteesta. Kohauttaa vain olkapäitään, sanoo Nordling.

Steel Studion jäsenmäärä on supistunut kahdellakymmenellä prosentilla viimeisen vuoden aikana. Koko määrä ei tosin varmastikaan johdu kaupungin kuntosalista, koska jäsenyys yleensäkin kulkee aalloissa.

– Mutta näin merkittävä jäsenmäärän supistuminen ei voi selittyä ainoastaan tilapäisenä notkahduksena, hän sanoo ja lisää, että tilanne, jossa kilpailija on juuri kunta, tuntuu hieman oudolta.

Puutteellista valvontaa

Nordling korostaa, ettei hän vastusta sitä, että Hangossa on toinenkin kuntosali. Ainoastaan juuri hintataso on ongelma. Hän lisää, ettei kaupunki kilpaile vain Steel Studion kanssa, vaan myös Hejdi r.f.:n ja HIK Voimanoston kanssa.

– Meidän kolmen yhteinen nimittäjä on, että olemme taloudellisesti vastuussa toiminnastamme. Se tarkoittaa, että meidän on seurattava tarkkaan hinnoitteluamme. Kaupungin kuntosalin ei sen sijaan tarvitse tuottaa mitään, sanoo Nordling.

Valvonta on toinen häntä kaupungin kuntosalitoiminnassa hiertävä asia. Kuntosaliavaimet ovat henkilökohtaisia, mutta niiden käytön valvonta on hänen kokemuksensa mukaan erittäin puutteellista.

– Minulla on ensi käden tietoa henkilöistä, jotka ovat käyttäneen jonkun toisen avainta salilla käydessään. Kaupungin taholta todetaan, ettei sillä ole resursseja tiukentaa valvontaa. Mutta miksi kaupunki sitten tulee markkinoille? kyselee Nordling

Hänen kiteytyksensä tilanteesta on, että kaupungilla varmasti on ollut hyvät tavoitteet kuntosalin avatessaan. Ja, tilanne olisi eri, jos palvelu olisi kohdennettu vain joillekin erityisryhmille.

On ilmiselvää, ettei kaikkia näkökohtia ole nyt oikein ajateltu, hän sanoo.

Pitää olla kuntosali

Jäsenmäärän supistumisesta huolimatta Nordling kuitenkin haluaa uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Hän sanoo, että Hangossa pitää olla myös jatkossa yksityinen kuntosali, koska kaikissa kaupungeissa on oltava sellainen. Sitä vastoin saattaa käydä niin, että Steel Studio joutuu vähentämään ohjattuja harjoitusvuoroja, jos aleneva suuntaus jatkuu.

– Tai sitten voi käydä niin, että kuntosali tarvitsee toisen omistajan. Jonkun, jolla on aikaa itse ohjata useimmat ohjatut tunnit. Tulen kuitenkin tekemään kaikkeni, jotta meillä on myös jatkossa edes kohtuullisen nykyaikainen kuntosali, lupaa Nordling.

Steel Studion perustivat vuonna 2001 Rune Nordlig, Teddy Nordling, Anders Nordling ja Peter Andström.

Teddy ja Turussa nykyisin asuva Anders ovat hoitaneet yhdessä kuntosalia vuodesta 2005.

Kuntosalin lisäksi Teddy Nordling työskentelee Sjundeå IF:n miesten käsipallon SM-sarjajoukkueen valmentajana.

Kuntosalilla on yksi työntekijä, Teddy Nordling itse. Ohjattujen harjoitustuntien suunnittelussa hyödynnetään Tina Signellin yrityksen palveluja. Lisäksi palkkalistoilla on kahdeksan tuntipalkkaista ohjaajaa.

Steel Studiolla on tätä artikkelia kirjoitettaessa noin 440 jäsentä. Jäsenmäärä oli viime vuonna vastaavana ajankohtana 560.

Mer läsning