Forneldarnas natt i Kapellhamnen

Välkomna. Pelle Holmström, Johan Stenman och Stefan Nordlund ser framemot en välbesökt Forneldarnas natt i Kapellhamnen. Bild: Johanna Lindholm

Efter en liten paus har gänget i Kapellhamnen samlat sina krafter. Lördagen 25 augusti samlas man igen kring Forneldarnas natt- med gratis program hela dagen lång. Nytt för i år är en utställning för Cabrioletbilar.

Som mest lockade Forneldarnas natt i Kapellhamnen nästan 2000 deltagare.

Men för några år sedan drog arrangörerna öronen åt sig, då den populära Casinopicknicken hotades av böter för olovlig sammankomst. Då tyckte arrangörerna, att man inte vågade riskera att råka ut för samma öde, så man ordnade inte med något program. Men i år är de på gång igen med Johan Stenman, Pelle Holmström och Stefan Nordlund i spetsen.

Utställning och loppmarknad

– Nytt för i år är en utställning för Cabrioletbilar. För tre år sedan hade vi en motorcykelutställning som var välbesökt, berättar Nordlund.

Utställningen är öppen mellan klockan 13-16 och alla som vill visa sin bil är välkommen att parkera den på den stora gräsplanen framför småbåtshamnen.

Enligt Nordlund har cabriolets blivit allt mer vanliga på senare år och det är många i Hangö som har en. Men också folk från närområdet får delta.

– Det är ju bra om man meddelar på förhand så vet vi ungefär hur många som kommer och kan planera parkeringen. Men det går att bara dyka upp, hälsar han.

– Kanske vore det bra att avgränsa utställningen till loppmarknadsområdet som finns på övre området, funderar Holmström.

Loppmarknaden är bekant från tidigare år, och är något som folk tyckt om.

– Men man får ta med egna bord, säger Stenman.

På plats finns också vagnen med Thaimat och det ordnas korvgrillning.

Försiktigt med brasan

Brasan tänds klockan 21.30 då det börjat skymma.

Eftersom sommaren varit ovanligt het och torr och brandrisken stor, berättar Stenman att arrangörerna i år vill ha full kontroll över brasan själv.

– Tidigare har folk fått hämta ved, men i år tar vi inte emot något. Vi börjar också med en liten bra och bygger vid behov på efter hand.

– Det ideala skulle vara att vinden låg ut mot havs och att det inte är hård blåst. Är omständigheterna inte lämpliga kan vi också låta bli att tända brasan, säger Holmström och tillägger att man måste vara försiktig att gnistor inte sprider sig till land.

Stenman säger att folk som bor här gärna får tända stormlyktor på sina egna bryggor för stämningens skull.

– Däremot undanber vi oss raketer eller fyrverkeri. Något år har folk ordnat det på eget bevåg, men vi skulle vilja att man inte gör det med tanke på allas trivsel. På så sätt kan man också ta hunden med på picknick. Vill man se på fyrverkeri ordnas det på Plagen.

Tanken är att folk kan ta med egen matsäck och duka upp på en filt på gräsplanen.

Viktigt för samvaron

Kapellhamnarna brukar mangrant sluta upp på Formeldarnas natt, men evenemanget lockar också deltagare från andra håll i staden.

– För de som bor här är den viktigt för sammanhållningen och trivseln, säger Holmström.

I Kapellhamnen finns ett talkogäng som håller gräsplanen i skick, och Stenman påpekar stolt att flera fotbollspelare som spelat på landslagsnivå har sparkat boll här.

Staden har också bidragit till trivseln genom att röja vattenväxter, vilket alla tre herrarna tycker gjort gott åt vattenkvaliteten.

Arrangörerna berömmer också deltagarna för att de alltid städar efter sig ordentligt.

Mer läsning