Förening ordnar kurs i hur man placerar pengar: "Det finns många placerare som inte har varit med om en ordentlig nedgång"

Lär folk placera. Sven-Eric Holmström åker ut på utbildningsturné i Finland med start i Hangö. Han lär de som är intresserade att placera sina pengar i till exempel fonder och aktier. Bild: Sarah Grönstrand

Snart ordnas en kurs om placerande i Hangö. Målet är att sänka tröskeln till att spara och informera intresserade om aktiesparkontot som kommer år 2020.

Sven-Eric Holmström har en tuff vår framför sig. Han är utbildningsansvarig för intresseorganisationen Finlands aktiesparare och sekreterare för föreningen Västra Nylands aktiesparare.

Han kommer att åka från Hangö i söder till Rovaniemi i norr och lära ut grunderna i att placera pengar i aktier och fonder. Tanken är att sänka tröskeln att börja aktiespara.

– Jag inleder på finska i Hangö den 16 februari. Jag hoppas medlemmar som vi har i Västra Nylands Aktiesparare kommer till Hangö och att jag får se en del nya ansikten.

I Ekenäs, Borgå, Vasa och Jakobstad ordnas skolningen på svenska. Materialet till skolningarna går ändå att få på båda språken på alla orter.

Riktad till nybörjare och erfarna

Kursen riktar sig till både till erfarna aktiesparare och nybörjare.

– Aktiesparande är lite som sång. Många kan sjunga, men få blir rika på det. Men jag kan åtminstone hjälpa folk att undvika de värsta fallgroparna.

Dessutom tas aktiesparkonton i bruk i Finland år 2020. Det är en sparform som redan används i de övriga nordiska länderna.

– Det är en förändring som gör det enklare att sälja eftersom man inte måste redovisa skatt när man säljer inom kontot. Vinstutdelningarna är också skattefria inom kontot. I stället betalar man skatt när man tar ut pengar från kontot.

Nyttigt att förstå börsen

En annan orsak till att utbildningsturnén ordnas just nu är för att Finlands aktiesparare märkt att det finns ett behov. Börsen i USA firar nämligen tio år av uppgång.

– Det betyder att det finns många placerare som inte har varit med om en ordentlig nedgång.

Det innebär också att det finns många som underskattar riskerna med en nedgång av börsen.

– Nedgången kommer ändå i något skede. Då är det bra att förstå sig på nedgången för att kunna agera.

Enligt Holmström blir det lätt en depressiv och stressig stämning när aktierna sjunker i värde, vilket gör det svårt att se möjligheterna.

– Sjunker aktiernas värde gäller det att se det som rea på börsen, men psykologiskt är man rädd.

Holmström har också följt med olika diskussionsforum och bloggar om placerande under en tid. Där har han märkt att människor ställer väldigt grundläggande frågor.

– De kan fråga om det lönar sig att sälja eller köpa aktier av ett visst bolag utan att inse att det beror på vad annat de har i sin aktieportfölj.

Är en av 37 lokalföreningar som hör till riksförbundet Finlands Aktiesparare.

Föreningen grundades 2001.

Har 196 medlemmar.

Föreningen har flest medlemmar i Ekenäs (66), följt av Karis (52), Hangö (30) och Ingå (18).

Utöver det har föreningen medlemmar i Åboland, Pojo, östra Nyland, Kyrkslätt, Lojo, Sjundeå och Esbo.

Mer läsning