Fler deltidsbrandmän behövs: "Det är omväxling från mitt dagliga kontorsjobb"

Redo för övning. Så fort deltidsbrandmännen på taket är redo att börja släckningsövningen ser Jani Finnberg till att de får vatten. Bild: Sarah Grönstrand

Det finns Hangöbor som har vanliga jobb, men är redo att när som helst hoppa i brandutrustning för att rycka ut när det brinner. De är deltidsbrandmän och sådana behövs det fler av.

På brandstationen i Hangö håller sex män i brandmansutrustning på att luta en stege mot stationens tak och rulla fram slangar ur en brandbil.

Deltidsanställd personal stöder brandkåren

Den deltidsanställda brandpersonalen stöder ordinariebrandkårens arbete.

Personalen har samma grundutbildning som avtalsbrandkårister (FBK) men fungerar inte som en enskild förening.

Deltidspersonalen har direkt avtal med Västra Nylands räddningsverk (VNR) som betalar dem lön när de är i tjänst.

På VNR:s område finns deltidspersonal i Hangö och Tenala.

I fjol ryckte deltidspersonalen ut 37 gånger.

Det är en del av den deltidsanställda personalen i Hangö som övar.

– Det är omväxling från mitt dagliga kontorsjobb, man vet aldrig när larmet kommer. Vi har också bra samhörighet och så är det alltid kul att hjälpa människor, säger Timo Gasché som är en av deltidsbrandmännen.

Övar långsamt för snabb verklighet

Kvällens första övning är att klättra upp på taket med vattenslang och motorsåg.

– Det är färdigheter som behövs till exempel vid husbränder. Då kan man behöva göra ett rökhål i taket, säger Roderick Zilliacus som är chef för Hangö deltidspersonal.

Övar på höjd. På onsdagar brukar deltidsbrandmännen i Hangö öva. Den här onsdagen övar de på brandstationens tak. Bild: Sarah Grönstrand

I en sådan situation gäller det att kunna ta sig uppför stegen snabbt och säkert.

– När vi övar är inte hastigheten viktigast, det viktigaste är att tänka på vad man gör. Övar man lugnt så kan man det sedan när man måste vara snabb, säger Zilliacus.

Efter att en tall bredvid taket fått en kalldusch av brandslangen och övningen är klar är det dags för nästa utmaning. Att klättra ner från taket med hjälp av ett rep.

Övar. Timo Gasché och Teemu Puputti övar att släcka en brand från ett tak. Båda har säkerhetslinor som de fäst runt skorstenen. Bild: Sarah Grönstrand

– Om stegen försvinner eller om man inte kan ta sig ner från taket som planerat måste man kunna ta sig ner snabbt på annat sätt.

På brandstationen finns ett torn med flera balkonger varifrån brandmännen klättrar ner i tur och ordning. Utmaningen är att ta sig förbi balkongen nedanför utan att gunga in under balkongen.

– I värsta fall kan något vasst skada repet då eller så kan man slå huvudet. Det gäller att luta sig neråt med raka ben så repet hålls rakt, säger Ronny Sundberg som också är deltidsbrandman.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort, men alla tar sig ner med mer eller mindre gungning.

Säkerheten först. Att kunna ta sig ner från ett tak med rep hör till saker som kan vara bra att kunna som deltidsbrandman. Under övningen finns hela tiden en extra lina, av säkerhetsskäl och den som klättrar har på sig klättersele. Bild: Sarah Grönstrand

Säkerhetsrisk om för få är med

Det är sex kalla men nöjda deltidsanställda som avslutar kvällens övning. I Hangö finns 17 deltidsbrandmän och -kvinnor, varav 10 är aktiva.

– Vi skulle behöva fler aktiva. Tio är på gränsen att vi klarar av att få i väg bilen tillräckligt snabbt, säger Zilliacus.

Blev heltidsbrandman. Alla deltidsanställda har andra heltidsjobb. Roderick Zilliacus heltidsjobb råkar vara som brandman, men han började som deltidsbrandkårist. Bild: Sarah Grönstrand

Det är en säkerhetsrisk om inte tillräckligt många kan rycka ut i en nödsituation.

– Det påverkar arbetssäkerheten. Ordinariebrandmännen kan till exempel inte börja rökdyka säkert före det finns tillräckligt med personal.

Eftersom alla deltidsanställda har andra heltidsjobb så har inte alltid alla tio möjlighet att rycka ut.

Plockar undan. Efter övningen rullas alla slangar ihop och sedan ska vattnet fyllas på i brandbilen. Den måste vara redo ifall det kommer ett larm. Bild: Sarah Grönstrand

– Får vi inte en full bil så kommer nästa brandbil från Lappvik.

Zilliacus uppskattar att 15 aktiva skulle vara bra, men förstås ryms fler än så med.

– Vem som helst som är över 18 år och grundfrisk kan vara med, säger Zilliacus.

Mer läsning