Finland kom i gång efter svag start

Effektiv. Nico Rönnberg har haft ett tufft spelprogram och känner sig sliten. Trots det steg han fram med nio mål mot Färöarna. Bild: Thomas Sundström

Inledningen var minst sagt tveksam, men det blev en seger för handbollsherrarna mot Färöarna. Lördagens match i Hangö slutade 29–24.

Även om Finland kom till spel försvagat, var inledningen högst överraskande i Hangö. Gästande Färöarna spelade piggt och ledde med 8–2 efter en kvart.

– Det är sällan man ser så en tam inledning av ett lag, det var egentligen inte något som lyckades och vi stod för en lång rad tekniska misstag, sade landslagstränaren Kaj Kekki.

– Jag vet inte vad som hände där, men vi var inte alls med. Förstås kan vi vara slitna och det kan finnas spelare på ovana positioner och som inte är vana vid att spela med varandra, men det är ingen ursäkt. Mot ett lag som Färöarna är det vi som ska säga från första början var skåpet ska stå, sade den finländska storstjärnan Nico Rönnberg.

– Det som vi åtminstone ta med oss från den här matchen är hur vi inte skall börja, höll yttern Benjamin Helander med om.

Finland reste sig

Det blev också bättre efter hand. Nico Rönnberg steg fram när det behövdes och när Miro Koljonen lämnade sin ytterplats för att spela som högerback fick man mera balans i spelet. Det öppnade dessutom för ett lyckat inhopp av Toni Syrjälä på kanten.

Redan till paus var Finland nästan i kapp då Färöarna ledde mera med bara 11–10. I andra halvlek fortsatte sedan Finland där man blev i paus och med fyra raka mål steg man till 14–11.

Det rycket avgjorde egentligen matchen. Färöarna kom aldrig åt att hota på allvar, utan Finland försvarade sin ledning och vann med 29–24.

– Den första kvarten var som den var, men de övriga 45 minuterna kan vi ta med oss härifrån, sade Nico Rönnberg.

Rönnberg bra

Nico Rönnberg var planens bästa spelare och stod för nio mål. Samtidigt börjar Rönnberg känna av det tuffa matchtempot – inte minst matcherna med Cocks i Champions League sätter sina spår.

– Nog finns viljan alltid där, när man kommer till match. Men samtidigt känner jag att jag är sliten, sade Rönnberg.

– Man ser på Nico, och på Roni Syrjälä också, att de är trötta. Det går mycket på ren vilja, sade Kaj Kekki.

Helander intressant

I det finländska laget utmärkte sig också målvakterna, medan Linus Sjöman stod för sina tre första mål i landslaget.

Och förstås finns intressanta Benjamin Helander. Nu blev det fem mål och bland annat bjöd han på en verklig delikatess i slutsekunderna med en skottlobb ur liten vinkel i bortre krysset.

Gästerna inledde piggt. I slutet höll Peter Krogh laget med i matchen med sitt skytte.

Matchen följdes av 275 åskådare. Lagen möts på nytt på söndag, då i Britas.

Finland–Färöarna 29-24 (10-11)

Finland: Nico Rönnberg 9, Fredrik Forss 5, Benjamin Helander 5, Roni Syrjälä 4, Miro Koljonen 3, Linus Sjöman 3