Filterpak och Printal blir sambon

Filterpaks produktionschef Thomas Nordlund och Printals vd Mika Niemi är båda glada över att husera under samma tak. Flytten ska vara slutförd innan midsommar. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Filterpaks snabba tillväxttakt har gjort att man växt ur sina utrymmen i Hangöby. Nu flyttar man delar av produktionen till Printals fastighet.

Filterpak är ett företag som varit mycket i rampljuset tack vare sin nya produktionslinje med munskydd. Under våren har man nyanställt inte mindre än 45 personer, vilket ger en samlad personalstyrka på nästan åttio personer. Första produktionslinjen för tillverkningen av munskydd är i gång och maskinerna för den andra och tredje linjen har redan anlänt till Hangö.

För att toppa av allt detta har man därtill inlett automatiseringen av luftfiltertillverkningen, som är företagets basprodukt. Den snabba utvecklingen har gjort att man nu växt ur sina utrymmen i Hangöby.

Printals delägare köpte nyligen fastigheten de huserar i på Källvägen 13-15, ett fastighetsköp som passade Filterpak som hand i handske. Printal, med sina cirka 25 anställda, har inte behov av alla kvadratmetrar fastigheten omfattar.

– Det är jättefint att vi fått Filterpak som hyresgäster, att mera av utrymmena nu kommer i användning, säger Printals vd Mika Niemi.

Flera nyanställningar

– Vi flyttar luftfilterproduktionen till Printal och koncentrerar munskyddstillverkningen och produktionen av kassettfilter till våra utrymmen i Hangöby, förklarar Thomas Nordlund, produktionschef vid Filterpak.

Automatiseringen av luftfilterproduktionen gör att man nu kommer att börja tillverka alla delar från grunden, även komponenter man tidigare importerat. Detta innebär att man behöver mera utrymmen för nya maskiner. Man förväntar sig att produktionen i Printals utrymmen ska vara uppe i full kapacitet i september.

– Då blir det säkert aktuellt med nyanställningar också på luftfiltersidan, kanske för tre till fem personer, säger Nordlund.

På munskyddssidan har man gjort stora framsteg i att höja produktionsvolymerna under de senaste veckorna, men ännu är det lång väg att gå innan man är på den nivå man borde vara. Just nu arbetar man på att montera upp andra och tredje tillverkningslinjen. Förhoppningen är att maskinerna ska vara i gång innan midsommar.

Mer läsning