Filterpak alkaa valmistaa suusuojaimia

Ilmansuodattimet ovat olleet tähän saakka Filterpakin päätuote. Nyt saman katon alla aletaan valmistaa myös suusuojaimia. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Peter Nordlund Bild: Mia Berg-Lundqvist


Valmistus alkaa ensi viikolla. Suusuojainten ensimmäinen valmistuslinja aloittaa silloin toimintansa. Töitä tehdään viidessä vuorossa seitsemänä päivänä viikossa. Suusuojainten kysyntä on nyt lähes pohjatonta.


Viime viikot ovat olleet hektisiä Filterpakilla. Yritys on reilussa kuukaudessa käynnistänyt suusuojainten valmistuksen. Sinä aikana on hankittu koneet ja raaka-aineet, rekrytoitu henkilökuntaa ja allekirjoitettu sopimuksia.


– Saimme kyselyn pöydällemme ensimmäistä kertaa joitakin kuukausia sitten, kun koronavirus alkoi levitä. Torjuimme ajatuksen, koska uskoimme junan jo menneen. Että olisimme liian myöhään liikkeellä, sanoo toimitusjohtaja Peter Nordlund, joka pyörittää Filterpakia yhdessä yrityksen tuotantopäällikkönä toimivan veljensä, Thomas Nordlundin kanssa.


Virusepidemiasta tuli kuitenkin alussa ajateltua pitkäkestoisempi ja suusuojainten kysyntä on ollut valtavaa. Pandemian puhjetessa Suomessa ei ollut omaa suusuojainten valmistusta. 


– Olen erittäin huolissani hinnoista, joita sairaanhoidossa tällä hetkellä joudutaan maksamaan suojavarusteista. Summat ovat uskomattomia. Koska rahoitus tehdään yhteisillä verovaroilla, on meidän kaikkien edun mukaista saada oikeanlaisia suojavarusteita oikeilla hinnoilla, sanoo Thomas Nordlund.


Valmistuskoneet Kiinasta


Puhelin on soinut lähes tauotta siitä alkaen, kun päätös suusuojainten valmistuksen aloittamisesta tehtiin. Peter kertoo, että suojainten valmistuksessa tarvittavien koneiden löytäminen oli suhteellisen helppoa.

Filterpak on ostanut Kiinasta valmistuskoneet, jotka suomalaiset ovat tarkastaneet paikan päällä sen varmistamiseksi, että laatu kestää. Koneiden toimitus pikaisella aikataululla lentorahtina Kiinasta on sitä vastoin osoittautunut vaikeammaksi. Maan vientiterminaalit ovat kaoottisessa tilassa tehtaitten taas käynnistettyä toimintansa ja valmistuksen päästyä kunnolla käyntiin. Koneet eivät ole tätä kirjoitettaessa vielä saapuneet Filterpakille Hankoon.


– Uskomme kuitenkin vahvasti, että voimme avata ensimmäisen valmistuslinjan ensi viikolla, sanoo Peter Nordlund.


Raaka-ainepulaa 


Koneita vaikeampi pähkinä purtavaksi on ollut valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden saatavuus. Valmistajia on muun muassa Saksassa, Ranskassa, Irlannissa ja Italiassa. Kaikkien maiden hallitukset ovat kuitenkin varanneet maansa tarpeisiin kaikki raaka-aineet ja kieltäneet viennin.


– Eurooppalaista solidaarisuutta, toteaa Thomas Nordlund.


Koska veljeksillä on kokemusta alalta lähes kahden vuosikymmenen ajalta, heillä on nykyisin melko laaja yhteysverkosto. He alkoivat lähettää kyselyjä kaikkia mahdollisissa kanavissa ja ovat nyt saaneet varmistuksen raaka-ainetoimittajasta. 


– Uskon, että toimittajia ilmaantuu lisää, kunhan tilanne hieman vakaantuu, sanoo Peter Nordlund.


Henkilökunnan rekrytoinnit on aloitettu 


Suojaimia tullaan tuotannon käynnistyttyä valmistamaan viidessä vuorossa seitsemänä päivänä viikossa. Työnjohtoon ja tuotekehitykseen on jo palkattu uutta henkilökuntaa.

Varsinainen valmistus tulee aluksi työllistämään viisitoista henkeä. Heidän saamisekseen on päätetty käyttää rekrytointiyritystä. Yhtäältä sillä säästetään arvokasta työaikaa, jota yrityksessä jouduttaisiin muuten käyttämään työhaastatteluihin ja toisaalta tällä halutaan myös välttää monen uuden henkilön palkkaaminen näin alkuvaiheessa. 
– Haluamme hieman tarkkailla tilannetta. Vaikka suusuojaimille juuri nyt on valtava kysyntä, tilanne saattaa muuttua nopeasti, jos keksitään hyvä rokote. Kukaan ei tiedä, miltä tilanne näyttää vuoden kuluttua. Ehkä kysyntä on vielä suurempaa tai ehkä se on olematonta, sanoo Thomas Nordlund.


Oma tavaramerkki 


Filterpakin valmistamat suusuojaimet on testattu ja annettuja standardeja vastaavia, mikä oli yrityksen tärkein prioriteetti. Suojaimet tullaan lanseeraamaan omalla Nesu-tavaramerkillä.Miten suuri teidän valmistuskapasiteettinne tulee olemaan? 
– Puhumme suurista määristä, sadoista tuhansista maskeista per päivä. Mutta en halua tässä vaiheessa kertoa mitään tarkkoja lukuja, sanoo Peter Nordlund.
 Jos Suomessa päädytään viralliseen linjaukseen, että kaikkien kansalaisten suositellaan käyttävän suusuojainta, päivätarve olisi 3-4 miljoonaa maskia. Filterpak ei voi tätä kirjoitettaessa antaa mitään tietoja asiakkaistaan, vaan ainoastaan vahvistaa, että yrityksellä on allekirjoitettuja sopimuksia ja toimitusta odottavia tilauksia. 

Onko Hangon kaupunki ollut yhteydessä toimituksista terveyspalvelujen ja kotihoidon tarpeisiin?


– Uskon sen riittävän, että totean puhelimen soivan jatkuvasti, sanoo Peter Nordlund.


Automatisointi työn alla


Erilaisia suodattimia kiinteistöjä ja laitteita varten normaalisti valmistavalla Filterpakilla oli jo ennen suusuojainten tuloa kuvaan menossa hektinen vuosi. Yrityksessä otetaan ensi viikolla käynnistyvän suusuojainten valmistuksen lisäksi tavanomaisen ilmansuodattimien valmistuksessa aimo automatisointiharppaus yrityksen saadessa ensimmäisen robottinsa. 


– Automatisointi mahdollistaa ilmansuodatinten valmistuksen nykyistä pienemmällä alueella, jonka ansiosta saamme tilaa uusille valmistuslinjoille, selittää Peter Nordlund.


Tavanomainen valmistus tulee suusuojaimista huolimatta jatkumaan tavalliseen tapaan. 


– Meillä oli paljon tekeillä jo ennen suusuojaimia, ja nyt tekemistä on vielä enemmän, summaa Peter Nordlund jatkaen puhelujen vastaanottamista sekä katkeamattomaan sähköpostivirtaan vastaamista.


Perustettiin 1980-luvulla ja siirtyi Nordlundin veljeksille vuonna 2000.


Valmistaa erilaisia ilmansuodattimia kiinteistöjä ja laitteita varten.

Yritys työllisti ennen suusuojainten valmistusta noin 30 työntekijää.

Liikevaihto oli 2019 noin 3,2 miljoonaa euroa.

Mer läsning