Favorit i repris

Speglar Hangö. Pubshowen är gjord av Hangöbor för Hangöbor och har ett alldeles eget stuk. På bilden från vänster Katri Nalli, Johnny Näsänen, Johan Toivari, Peter Stenström, Jouni Kaarre, Tom Gottberg, Merja Koivaara, Tarja Saikkonen och André Linman. Bild: Privat

Alla fyra föreställningar av pubshowen "Kun vanha laulu soi" som gick på Grönan år 2017 sålde slut i ett nafs.Därför är den, på publikens begäran, tillbaka med tre föreställningar. Premiär är torsdagen 6.2

Kvällen för pubshowens uruppförande 18 januari år 2017, var cykelstället utanför Pub Grönan i Hangö överbelamrat.

Sällan har man skådat så många glada Hangöbor dra omkring längs gatorna på väg till puben, som den kvällen och de andra kvällarna för föreställningarna.

Alla fyra föreställningar då sålde slut, och eftersom puben kan hysa en publik på cirka 100 personer, fanns det folk som inte hann se den.

Därför ges nu tre föreställningar i repris.

Nu är det dags

– Publiken har tryckt på om en repris i fler år nu. Och för en tid sedan sade skådisarna att nu är det dags, så så blev det.

Det säger Peter "Stena" Stenström, ägare till Pub Grönan och även showens producent.

Stenström hoppas på åtminstone 300 nya åskådare.

Det som gjort pubshowen unik är, att man inte haft någon egentlig scen, utan hela puben har varit en enda stor scen och kontakten med publiken därför intim.

Den handlar om oss

Enligt Stenström är manuset i stort sett det samma, med några små uppdateringar, bland annat i den levande musik repertoaren, som Hangöbandet Hangish står för.

Receptet till pubshowens framgång ser han att bottnar i att den bjuder på många identitetsfaktorer för Hangöborna.

Här finns kända personer från alla samhällsläger: fotbollslegender, företagsledare, Tossu från Restaurang Maret, politiker...

– Alla som rört sig längre perioder i Hangö sedan 1970-talet kommer att känna igen sig, säger Stenström.

Pjäsen får sin upptakt i att en man som i början på 1970-talet flyttade till Hangö, på sin pensionsdag sitter på Grönan och ser tillbaka på sitt liv. Minnena kantas av självironi och humor.

– Här får vi skratta åt oss själva...och förstås åt grannen, säger Stenström lite småklurigt.

Samma gamla, kära uppsättning

I rollerna ser vi kända namn som Jouni Kaarre från Hangon Harrastajateatteri och Merja Koivaara från Salon Harrastajateaatteri. Regissör Tarja Saikkonen står även för manus och André Linman är gästande stjärna. Producent är alltså Stenström i egen hög person och husbandet är Hangish, där "Stena" också är med.

För mer info kan man gå in på Grönans egen blogg, där Kun Vanha Laulu Soi har en egen rubrik.

Pubshowen går 6-8 februari.

Mer läsning