Extra esitys Brankiksen hyväksi

Hangö svenska teaterföreningin näytelmä Tur och Retur on houkutellut ennätysyleisön. Esityksen oli nähnyt 670 henkeä viimeiseksi suunnitellun näytöksen päättyessä. Näytelmä on kuitenkin nyt päätetty esittää vielä kerran – ystävänpäivänä.

Tällä kertaa esiinnymme Brankiksen hyväksi. Kaikki tulot luovutetaan lyhentämättöminä heille, sanoo hyväntekeväisyystempauksen aloitteentekijä Gun-May Venberg.

Hän kertoo, että kaikki innostuivat heti ajatuksesta. Kahdella yhdistyksen jäsenistä oli jo muita suunnitelmia ystävänpäivää varten, mutta kummatkin muuttivat kalenteriaan voidakseen osallistua lisänäytökseen.

Tämä on erittäin tervetullut aloite. Rahareikiä riittää. Hallitus on päättänyt, että näytöksestä saatavat rahat käytetään näyttämön kunnostamiseen, kertoo yhdistyksen Hangö Brankiksen puheenjohtaja Nina Häggroth.

Toinen jalka Brankiksella

Brankiksen auttaminen tuntuu teatteriyhdistyksestä luonnolliselta. Yhtäältä yhdistyksellä on toinen jalka rakennuksessa, koska se on edustettuna Brankiksen hallituksessa, ja toisaalta yhdistyksestä olisi mukava alkaa taas järjestää teatteriesityksiä rakennuksessa. Juuri tämä esitys tullaan kaikesta huolimatta aiempien esitysten tapaan järjestämään kaupungintalossa.

– Brankiksen tekniikka on ongelmallinen. Meillä ei ole siellä samoja mahdollisuuksia kuin kaupungintalossa, jossa on valmiit kovaääniset sekä valo- ja äänilaitteet. Siellä voimme ohjata kaikkea lehteriltä, selittää Venberg.

– Brankiksen näyttämöllä ei myöskään ole verhoja, täydentää Tonja Nyman ja lisää, että akustiikka on paljon parempi Brankiksella. Samoin kuin tunnelma etenkin kotiseututeatteria ajatellen.

Hankala tyyppi

Tämänvuotisen matkailu-aiheisen Tur och Retur näytelmän idea syntyi jo viime vuonna teatteriyhdistyksen edellisen näytelmän viimeisen näytöksen jälkeisellä illallisella. Oli heti selvää, että näytelmä kertoisi hankolaisista maailmalla.

Tiesimme myös, että matkaan osallistuisi hankala tyyppi, joka olisi raivattava tieltä – jotta hän voisi myöhemmin palata seurueeseen. Mutta muita yksityiskohtia olemme viilailleet pikku hiljaa, kertoo Venberg.

– Olemme miettineet melko paljon, missä maissa kävisimme; mitä maamerkkejä esimerkiksi Lontoossa on, jotka voisi kytkeä Hankoon? Nyman havainnollistaa.

Käsikirjoitus on kirjoitettu useita kertoja uusiksi roolihenkilöiden jättäydyttyä hankkeesta sivuun ja uusien tullessa mukaan. Mitään suurempia vaikeuksia löytää innostuneita näyttelijöitä ei sitä vastoin ole ollut.

– Suurin ongelma on, että teatteri nielee paljon osanottajien vapaa-ajasta melko pitkän aikaa, sanoo Nyman.

Tunnettu ohjaaja

Venberg ja Nyman uskovat, että osasyy tämänvuotisen esityksen huippumenestykseen on, että teatteri onnistui houkuttelemaan tunnetun ohjaajan, Sixten Lundbergin. Ohjaajarintamalla näytti eräässä vaiheessa todella synkältä, kukaan ei suostunut tehtävään. Mutta sitten joku tuli maininneeksi Lundbergin, Wenberg etsi hänen numeronsa verkosta ja loppu onkin historiaa.

– Hän on ollut todella kärsivällinen ja ahkera ohjaaja. Hän on antanut meille erinomaista koulutusta kaikesta mahdollisesta; ajoituksesta, kasvonilmeistä, milloin on alettava puhua, miten näyttämöllä pitää liikkua. Periaatteessa siis aivan kaikesta, kertoo Venberg.

– Sixten vaatii lähes täydellisyyttä. Hän hioo ja hioo yksityiskohtia. Hän on vaatinut meiltä paljon, mutta antanut vielä enemmän. Olemme erittäin kiitollisia, sanoo Nyman.

Teatterilaiset toivovat runsaslukuista yleisöä ystävänpäivänä. Vasemmalta lukien Brankis r.f:n puheenjohtaja Nina Häggroth, Hangö svenska teaterförening r.f.:n puheenjohtaja Gun-May Venberg ja Tonja Nyman, teatteriyhdistyksen sihteeri.

Mer läsning