Etätyöskentely saattaa yleistyä

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut koronakriisissä aktiivisen roolin – kuten valtionpäämiehen tuleekin.

Viikolla hän tuli julkisuuteen varoituksella erityisiin ryhmiin kohdistuvien ennakkoluulojen ruokkimisesta. Hän kirjoittaa blogissaan, että virus on synnyttänyt eri ryhmiin kohdistuvaa epäluuloisuutta ja turhautumista.

Tämä on ollut näkyvissä sosiaalisessa mediassa myös Hangossa. Keskustelusävy on ollut erittäin kielteinen sen suhteen, että monet pääkaupunkiseutulaiset ovat nyt kriisin aikana päättäneet etätyöskennellä tai oleskella kakkosasunnossaan Hangossa. Kaupunginjohtaja Denis Strandell arvioi pääsiäispyhinä noin 1500 vapaa-ajanasukkaan tulleen Hankoon.

Sosiaalisessa mediassa on tämän johdosta esitetty paljon kommentteja. Monista on väärin, että pääkaupunkiseutulaiset jättivät Helsingin alueen, jossa on eniten koronatapauksia, ja tulivat toistaiseksi koronattomaan vyöhykkeeseen kuuluvaan Hankoon.

Niinistön mielestä vaikeuksien aikana ei olisi varaa ennakkoluuloihin.

Strandell on samoilla linjoilla. Hän on sanonut eri medioissa, että kriisi pidemmällä aikavälillä voi johtaa siihen, että useammat haluavat etätyöskennellä Hangossa todettuaan nyt kriisin aikana, miten hyvin se toimii.

Tuorein Työolobarometri vuodelta 2019 osoittaa, että etätöitä tekevien osuus lisääntyy vuosi vuodelta. 20 vuotta sitten noin viisi prosenttia suomalaisista teki etätöitä. Nyt luku lähentelee 30 prosenttia ja lisäys näyttää jatkuvan. Tutkimukset osoittavat, että 43 prosentilla suomalaisista olisi mahdollisuus työskennellä etänä.

Tutkijapiireissä uskotaan, että koronakriisi nopeuttaa etätöihin siirtymistä entisestään. Se, että yhä useammat voivat tehdä etätöitä, on tietenkin nopean digitaalisen kehityksen ansiota.

Vapaa-ajanasukkaat ovat Hangolle tärkeä asukasryhmä. He omistavat asuntoja, huviloita ja mökkejä kaupungissa. He käyttävät palveluja, tekevät ostoksensa kaupungissa, käyvät ravintolassa. Tämä on tarpeen nyt ja tulevaisuudessa. Yritykset hyötyisivät siitä, että yhä useammat oleskelisivat kaupungissa jatkossa.

Mutta nyt kriisin aikana kaikkien, niin hankolaisten kuin vapaa-ajanasukkaiden, on noudatettava vallitsevia suosituksia – pitää turvavälit, pestä kätensä ja kohdella toisiaan kunnioituksella.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning