Espanjan kuningas tulee purjehtimaan Hankoon – Kuutosten MM-kilpailut houkuttelevat purjehduseliitin Suomen eteläkärkeen

Ennätyksellisen suuret kilpailut. Hangossa järjestetään elokuussa kuutosten maailmanmestaruuskilpailut. Niistä saattaa muodostua luokan kautta aikojen suurimmat mestaruuskilpailut. Bild:

Hangossa järjestettävistä kuutosten maailmanmestaruuskilpailuista saattaa tulla kautta aikojen suurimmat. Kilpailut houkuttelevat purjehduseliitin Suomen eteläisimpään kaupunkiin ja myös luokan hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari, Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I saapuu paikalle puolustamaan titteliään.

– Nämä ovat suurimmat kautta aikojen järjestettävät kuutosten maailmanmestaruuskilpailut. Niihin osallistuu noin 60 venettä ja noin 300 henkeä merellä.

Näin kertoo purjehdusseuran Hangö Segelförening HSF kommodori Kalle Niemi, joka vastaa kilpailujen käytännön järjestelyistä. Luokan 6mR MM-kilpailut järjestetään Hangossa 1.–9. elokuuta. Kilpailuissa on kaksi eri luokkaa.

– Kilpailemme nykyaikaisilla sekä klassisilla kuutosilla, jotka on rakennettu ennen vuotta 1965. Suurin osa kuutosista on klassisia, sanoo Niemi.

Kilpailee. Juan Carlos I tulee Hankoon puolustamaan mm-titteliään. Bild: Creative Commons/Irekia

Hän kertoo, että HSF:llä on pitkät perinteet kuutosissa ja että yhdistykseen on kuulunut monia kuutosia, jotka ovat aiemmin purjehtineet kotiin MM-pokaaleja. Viimeksi MM-kilpailut järjestettiin Hangossa 1999.

– Kuutosten liitto tiedusteli kolme vuotta sitten meiltä, olisimmeko halukkaita järjestämään kilpailut Hangossa, ja me vastasimme kyllä. Olemme ylpeitä siitä, että saamme järjestää MM-kisat täällä, vakuuttaa Niemi.

Kuninkaallinen vierailu

HSF vastaa kilpailujen käytännön järjestelyistä merellä ja Kuutosten liitto vastaa muusta. Liitto kuuluu puolestaan kansainvälisen kuutosten liiton alaisuuteen.

– Vuoden MM-kisat ovat erityiset. Jos ilmoittautujia tulee vielä 2-3 lisää, maailmanmestaruuskilpailut ovat suurimmat kautta aikojen. Suomessa on lisäksi enemmän klassisia kuutosia kuin missään muussa maassa, kertoo Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell, joka on Kuutosten liiton hallituksen jäsen ja itsekin osallistuu purjehtijana MM-kilpailuihin.

Valmistautuvat. Kalle Niemi ja Mikael Lindqvist purjehdusseurasta Hangö Segelförening tekevät parhaillaan valmisteluja kesän kilpailuja varten. Bild: Sarah Grönstrand

Hän ei ole vaikuttanut siihen, että MM-kisat järjestetään Hangossa, mutta hän omistaa itse kuutosen ja koordinoi osaa kilpailujen yhteydessä järjestettävästä oheisohjelmasta.

– Muun muassa Espanjan kuningas Juan Carlos I tulee Hankoon kilpailemaan. Hän voitti MM-kultaa Vancouverissa 2017 ja EM-kultaa La Trinitéssä 2018, kertoo Strandell.

Juan Carlos I hallitsi Espanjaa kuninkaana 1975–2014. Nykyinen hallitsija on hänen poikansa, Felipe VI.

Tärkeä vuosi HSF:lle

Kuutosten MM-kilpailut ovat HSF:lle vain yhdet kesän kilpailuista. MM-kisojen lisäksi seura järjestää tavanomaiseen tapaan myös Hangon regatan heinäkuussa ja kevytveneregatan kesäkuussa. Kevytveneregattaa edeltävinä päivinä seura vastaa myös useita osallistujia houkuttelevan valmennusleirin järjestelyistä.

– Täällä on kevytveneregatan ja valmennusleirin aikoihin noin 150 kevytvenettä. Ja Hangon regatassa on tänä vuonna neljä luokkaa enemmän kuin aiemmin, kertoo Kalle Niemi HSF:stä.

Kuutosten MM-kilpailut, joihin osallistuu huippupurjehtijoita kaikkialta maailmasta, edellyttävät kuitenkin eniten valmisteluja.

Jolanda. Myös Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell osallistuu kilpailuihin Jolanda-kuutosellaan. Bild:

– Olemme investoineet uusiin varusteisiin ja tarvitsemme 40 toimitsijaa. Satamassa on tarjolla paljon erilaista ohjelmaa. Kamera on syytä pitää laukaisuvalmiudessa. Tämä on ainutlaatuista, iloitsee Niemi.

Niemi uskoo, että kaupunkiin tulee Espanjan kuningas Juan Carlos I:n lisäksi monia muitakin julkisuuden henkilöitä.

– Myös kaikista Pohjoismaista tulee paljon väkeä. Kiinnostus on suurta, vakuuttaa Niemi.

Esitellään Hankoa

Kuutosten MM-kilpailujen yhteydessä järjestetään myös näyttely Hangon kaupungintalossa. Merenkulkumuseo Forum Marinum toimii kuutosten liiton pyynnöstä näyttelyn koordinoijana.

– Näyttely kertoo kuutosista ja niiden noin satavuotisesta historiasta. Näyttely suunnataan sekä kilpailun purjehtijavieraille että suurelle yleisölle, sanoo Denis Strandell.

Kilpailun osanottajille on lisäksi tarkoitus esitellä Hankoa. Parisenkymmentä kisaan osallistuvista veneistä tulee ulkomailta, ja tavoitteena on, että niiden miehistöt saavat jokainen oman hankolaisen isäntäperheen.

– Isäntäperhe muun muassa kutsuu isännöimänsä miehistön kotiinsa illalliselle. Yritämme innostaa hankolaisia tähän, jotta vieraamme saavat syvällisemmän yhteyden ja käsityksen Hangosta, selittää Strandell.

Mer läsning