Esitys: Centrumskolan suljetaan 2019

Bild: Kristoffer Åberg

Ruotsinkielinen erityiskoulu Centrumskolan i Hangö saatetaan sulkea ensi vuoden elokuussa. Sulkeminen vähentää byrokratiaa ja parantaa opettajakunnan yhteistyötä. Oppilaille sulkeminen ei merkitse mitään suurempaa dramatiikka.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, Centrumskolan i Hangö lakkautetaan 1. elokuuta 2019 alkaen. Syyt kaupungin haluun sulkea koulu eivät ole taloudellisia, vaan pikemminkin käytännöllisiä.

– Tapasin puolitoista vuotta sitten opettajat, vanhemmat, oppilaat ja rehtorin. Tiedustelin tilaisuudessa, miksi oppilaat on lähetettävä erilliseen kouluun, Hangon kaupungin sivistystoimen johtaja Karl-Erik Gustafsson kertoo.

Centrumskolan on erityisopetusta tarvitsevien ruotsinkielisten oppilaiden koulu. Koulussa on 20 oppilasta vuosiluokilla 2–9, eikä koulun sulkeminen suinkaan tarkoittaisi erityisopetuksen päättymistä.

– Erillinen koulu on ollut turha. Tukiopetus ja erityisopetus tulevat jatkumaan sulkemisen jälkeen, mutta pääsemme eroon turhasta byrokratiasta, Gustafsson selittää.

Centrumskolanin oppilaat tarvitsevat erityisopetusta useammassa kuin kahdessa aineessa. Nämä oppilaat on siirretty hallinnollisesti Centrumskolaniin joko Centralskolanista tai Hangö högstadiumista, mutta heillä on silti ollut opetusta samassa rakennuksessa.

– Oppilaat kuuluvat koulun sulkemisen jälkeen samaan kouluun kuin aluksi, vaikka he tarvitsevat erityiskoulua vastaavaa tukea. Myös vanhemmille on helpompaa, ettei lasten tarvitse vaihtaa koulua.

Monia etuja

Erityiskoulun oppilaille ja vanhemmille tiedotettiin suunnitelmista tänä syksynä 30. lokakuuta. Reaktiot ovat Gustafssonin mukaan olleet myönteisiä.

– Keskusteluissa henkilöstön kanssa on tullut esiin myös monia kysymyksiä. Yksi niistä on, lakkautammeko erityisluokat. Sitä emme tee.

Gustafsson haluaa myös korostaa, ettei koulun sulkemisesitys johdu taloudellisista syistä, vaikka siitä syntyykin pieniä säästöjä.

– On myös tärkeätä huomioida, ettei ruotsinkielisen koulun sulkeminen tarkoita, että seuraavan lakkautettavan koulun on oltava suomenkielinen. Niitä on tarkasteltava erillisinä yksikköinä.

Onko suomenkielisellä puolella vastaavia suunnitelmia?

– Suomenkielisellä puolella on lähes kaksinkertainen määrä oppilaita, 45. En pidä vastaavaa ratkaisua siellä ajankohtaisena. Erityiskoulu työskentelee täysin erillisessä rakennuksessa, enkä näe mitä etuja tällaisesta ratkaisusta saataisiin siellä, Gustafsson sanoo.

Vähäisiä seurauksia

Henkilöstön kannalta koulun sulkeminen merkitsisi heidän siirtymistään hallinnollisesti Centrumskolanista joko Centralskolaniin tai Hangö högstadiumiin.

– Koulunkäyntiavustajien ei kuitenkaan pidä olla sidoksissa johonkin tiettyyn kouluun. Heidän on voitava seurata oppilasta vuodesta toiseen. Erityisopettaja koordinoi tätä toimintaa, Gustafsson toteaa.

Hän sanoo myös, että Centralskolanissa on paljon erityisosaamista, joka ei saa hävitä tulevaisuudessa.

Hän haluaa siksi, että koulun johtoryhmässä on mukana myös yksi erityisopettaja.

Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto hyväksyi koulun lakkauttamisesityksen torstaisessa kokouksessaan. Seuraavaksi sivistyslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 13. joulukuuta ja sen jälkeen vielä kaupunginhallitus ja –valtuusto ottavat siihen kantaa.

HL on yrittänyt tavoittaa Centrumskolanin rehtorin, Maria Revon, saadakseen hänen kommenttinsa asiassa.