En ny frisk bris

Årets Hangöregatta blev lyckad med undantag av stiltjen söndag förmiddag. Över 200 lag var anmälda till tävlingarna, och på Hangö segelförening hinner man knappt pusta ut före nästa show med sexornas VM kommer till staden.

För Hangöborna var den stora snackisen under regattan Drottningbergs framtid. Strax före regattan meddelade företagaren Jan-Erik Chydenius att hans bolag Chyde Invest köpt två tomter vid Drottningberg och planerar bygga åtta höghus med sammanlagt 70 lägenheter på området. Redan om ett och ett halvt år kan de första husen stå klara.

I stadens och Hangöbornas ögon är investeringen mycket välkommen. Drottningberg förtjänar att bli något mer än en grusplan med färdig infrastruktur, och efter att Harry 'Hjallis' Harkimos planer för området rann ut i sanden har området bara väntat på bud om byggstart. Regatta Resorts som tog över Harkimos planer har fortfarande planer att bygga på området, men det projektet ligger nu på is, dels eftersom hotellbygget på Fabriksudden fördröjts.

Det är viktigt att komma ihåg att inte hela Drottningberg bebyggs i nuläget. Tomterna som Chydenius köpt är de som är närmast Granitborgen, vilket betyder att den största delen av området fortfarande kommer att vara en grusplan.

Däremot sätter investeringen press på både politiker, tjänstemän och företag. Staden vill knappast att Hjallisprojektets historia upprepas och vill därför att projektet ska löpa på så smidigt som möjligt.

Byggloven är en annan historia, och efter den här vintern där politikerna gjorde tummen ner till hotellbygget på Fabriksudden i flera olika omgångar ställer sig många skeptiskt till en del politikers vilja att utveckla Hangö. När det gäller Fabriksudden bör ändå påpekas att bakgrunden och bygget är en lång, utdragen och komplicerad historia för alla parter. Omstarten med en ny detaljplan för området är det enda rätta.

Och även om allt med Drottningberg går enligt planerna finns det ändå orosmoln vid horisonten. Positiva beslut kan alltid föras till rätten, vilket i vissa fall i Hangö tyvärr visat sig vara mer regel än undantag.

De närmaste åren kommer att visa Hangöbornas, och politikernas, vilja att utveckla staden. Hangö-Hyvingebanans elektrifieras, och senast då måste politikerna vara eniga om hur staden ska se ut i framtiden.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning