En annorlunda idrottssommar

Än så länge vet väl ingen på riktigt hur idrottssommaren i Hangö ser ut. Klart är i alla fall att den kommer att vara annorlunda.

Och en hel del kommer att vara borta. Redan nu står det klart att det inte blir någon Hangöregatta. Också Sea Horse Week är inställt precis som Östersjö maraton.

Bakgrunden hittar man förstås i den pågående coronaepidemin. Efter att statsminister Sanna Marin för en vecka sedan meddelade att evenemang som lockar över 500 personer är förbjudna till och med den 31 juli så var det bara att acceptera faktum. Tävlingsledaren för Sea Horse Week, Mia Maukonen konstaterade att man i det skedet inte hade något annat alternativ än att ställa in tävlingarna.

För arrangörerna är det förstås tråkigt att inte kunna genomföra tävlingarna som tänkt, men de inställda evenemangen påverkar också andra än de inblandade föreningarna. Till exempel visste Maukonen att hotellen och de olika villorna mer eller mindre redan var fullbokade med anledning av Sea Horse Week.

Inom tennisen har man ännu inte fattat lika drastiska beslut och begränsningen på 500 personer behöver inte vara ett oöverkomligt hinder i det avseendet. Men så länge bara tio personer får samlas är det ju inte aktuellt med några tävlingar på den fronten. Och med tanke på de internationella tävlingarna så är förstås en förutsättning att man också får korsa gränser. Så nog finns det en hel del att fundera på där också.

För de inblandade föreningarna och för stadens synlighet är det förstås synd när klassiska stora evenemang ställs in, må så vara troligen bara för ett år. Men samtidigt kämpar idrotten också på det praktiska planet.

Det gäller inte minst för juniorerna. Till exempel handbollssäsongen avbröts abrupt och i dag vet heller ingen när det igen spelas fotboll eller arrangeras en tävling i friidrott. Samtidigt gäller det att hålla intresset vid liv så länge krisen pågår. FC HIK har försökt aktivera sina juniorspelare genom videoklipp på sociala medier där man ger tips om hur spelarna kan träna på egen hand eller med någon kamrat. Dylikt kan räcka långt.

Thomas Sundström Nyhetschef

Mer läsning