Elva månader på havet är över

Det är över. Förra tisdagen återvände Marit och Markus Renlund till Hangö efter nästan ett år på havet. Bild: Jesper Sundström

I augusti i fjol lämnade Markus och Marit Renlund Östra hamnen i Hangö med sin segelbåt och tog sikte på Karibien. Förra var de tillbaka.

Den 28:e augusti i fjol lämnade segelbåten Another brick Östra hamnen i Hangö. Ombord var Esboborna Markus och Marit Renlund. Den senare av de två är ursprungligen från Hangö medan den förras familj haft en sommarstuga i Bromarv sedan 1960-talet. Oberoende av det seglade de inledningsvis till Kanarieöarna där de såg majoriteten av öarna.

– Den enda ön vi inte besökte var El Hierro, säger Markus Renlund.

Han har lång erfarenhet av att segla och har länge tänkt på att segla över Atlanten. För ett år sedan fanns det möjlighet att göra det.

– Då hade jag tid för det. Samtidigt var inte endast Marit och jag ombord, vi hade också fyra gäster.

Slutligen kom de till Las Palmas och där lämnade de båten medan de återvände till Finland med flyg för ett snabbt besökt. Snart var de ändå tillbaka på båten och ställde in siktet på Saint Lucia i Karibien.

– Vi deltog dessutom i en tävling där deltagarna ska ta sig från Kanarieöarna till Saint Lucia, säger Markus Renlund

Tävlingen, som heter ARC, gick bra. Another brick blev tredje i sin klass.

Annorlunda returresa

Startskottet för resan till Karibien gick i slutet av november och resan tog 17 dagar. Med andra ord fick Markus och Marit Renlund fira julafton i Karibien, men redan på annandag jul begav de sig vidare.

Efter en tid kom de till Fort-de-France, huvudstad i Martinique, och där blev de nio veckor. De befann sig alltså i Karibien när coronaviruset bröt ut på allvar. Det faktum att Fort-de-France är franskt (och hör till ett EU-medlemsland) gjorde ändå att de kunde ta i land. Däremot påverkades deras resa mycket av coronaviruset. Även på hemvägen var avsikten att ha gäster ombord, men det gick inte.

– Det innebar att det endast var vi två som seglade tillbaka över Atlanten. Tidpunkten för resan ändrades också, ursprungligen skulle vi resa hemåt i slutet av april men nu blev det senare än så, säger Marit Renlund.

Till slut kom de ändå i väg och förra tisdagen var de tillbaka i Hangö. En nästan ett år lång resa var över, men Markus Renlund konstaterar att det slutligen inte var någonting som överraskade honom med resan.

– Det är klart att det är en krävande resa som kräver förberedelser. Till exempel måste man fundera på hur mycket vatten och proviant som ska finnas ombord.

Dålig behandling

Även om det inte uppstod några större överraskningar har resan gett många minnen. Marit Renlund säger till exempel att de såg såväl valar som delfiner på sin färd över Atlanten.

– Resan blev förstås annorlunda på grund av coronaviruset och visst kändes det konstigt när vi några efter veckor efter att ha varit på en stor karneval i Martinique plötsligt inte såg människor. Viruset gjorde också att det inte var tillåtet att ta i land överallt under hemresan.

Också Markus Renlund lyfter fram att pandemin vållade problem för seglare.

– På många håll behandlades seglare dåligt och de tilläts inte att ta i land trots att de hade rest långt. Samtidigt kan man anse att seglare som varit länge på havet också varit i karantän och därför kunde tillåtas ta i land.

Mer läsning