Elever ska lära sig elteknik med experiment – donation öppnar nya dörrar för skolan

Donation. Stadsdirektör Denis Strandell överräckte gåvan från Caruna till eleverna Anton Löflund och Eerika Veikkolainen i Hankoniemen yläaste. Bild: Harald Grönstrand

Hangö är en av 15 städer och kommuner som får ett miniatyrkraftverk av Caruna.

I fredags fick eleverna Eerika Veikkolainen i 7A och Anton Löflund i 8A i Hankoniemen yläaste ta emot en donation av elbolaget Caruna. Bolaget överräckte ett kraftverks-utbildningspaket till skolan, och tanken är att använda donationen i utbildningen.

– Vi har bestämt ge det här paketet till Hangö på grund av stadens aktiva samarbete med oss. Hangö stad har sett över sin elanvändning och har sparat tusentals euro på grund av det, säger Petri Parviainen på Caruna.

Han lät stadsdirektör Denis Strandell räcka över paketet till eleverna, eftersom han vill poängtera att det var tjänstemännens jobb som gjorde att man ger paketet till staden. Sammanlagt delar Caruna ut 15 paket, och Hangö var en av de första städerna som fick ett.

– Jag vill tacka från skolans del. Nyligen har vi renoverat i skolan, och när vi tidigare hade få eluttag har vi nu massor av dem. Det visar vart utvecklingen är på väg, el behövs i allt högre grad. Vi kommer definitivt att använda paketet i utbildningen, säger Veli-Jukka Rousu som är rektor på Hankoniemen yläaste.

Med utbildningspaketet lär sig eleverna om elteknik, matematik och fysik genom olika experiment.

– Det här passar dessutom bra med Hangös strävan efter att vara Finlands huvudstad för solenergi, säger Strandell

Mer läsning