Eläkeläinen ratsastaa suomenhevosella Hangosta Suomen halki Nuorgamiin

Haaste. Ritva Lampinen haluaa haastaa itsensä. Ikä ei ole mikään este sille, että ratsastaa koko Suomen halki. Bild: Privat

Jämsäläinen Ritva Lampinen suunnittelee ratsastavansa kahdella suomenhevolle 1800 kilometrin matkan Hangosta Nuorgamiin. Ratsastuksen arvioidaan kestävän 60 päivää.

Ritva Lampinen suunnittelee aloittavansa viikonloppuna 1 800 kilometrin ratsastuksen Suomen halki suomehevosilla Turporiina ja Russliina. Kukaan suomalainen ei ole ennen tehnyt mitään vastaavaa. Ritva Lampinen itse on yli 70-vuotias ja hevoset lähes 20-vuotiaita. Hän haluaa osoittaa tempauksellaan, ettei hänen tai hevosten ikä ole mikään este asioiden tekemiselle.


– Haluan herättää keskustelun siitä, että myös vähän vanhempana voi tehdä erilaisia asioita. Eivät vanhemmat hevoset eivätkä vanhemmat ihmiset kuulu kaatopaikalle, sanoo Ritva Lampinen.


Alkuperäinen suunnitelma oli, että hänen ja hevosen yhteenlaskettu ikä olisi yli 90 vuotta, mutta hänen vanhempi hevosensa sai jalkaongelmia.


– Minun on tietenkin ajateltava hevosen hyvinvointia. Se on tärkeintä tällä ratsastuksella. Nyt taitamme sen sijaan matkaa suomenhevosilla, hän kertoo. 
Hän haluaa ratsastusmatkalle myös saadakseen uusia muistoja ja voittaakseen itsensä.

Haaste


Ritva Lampinen saa myös seuraa ystävästään Kirsi Kokkosesta matkansa ensimmäisellä ja viimeisellä etapilla. Tarkoitus on ratsastaa noin 30 kilometriä päivässä ja pitää muutaman päivän välein myös vähän taukoa, jotta hevoset saavat palautua.


Sekä hevosella että Ritva Lampisella tulee olemaan GPS-paikannin, jotta tukijoukko voi seurata matkan edistymistä, jos hän sattuisi esimerkiksi putoamaan hevosen selästä.


– Tulemme todennäköisesti törmäämään moniin haasteisiin. Ei ole aivan helppo suunnitella näin pitkää matkaa hevosen selässä esimerkiksi, koska ennakkoon ei tiedä, voiko kaikki sillat ylittää hevosella. Suurin riski on kuitenkin muu liikenne, koska jotkut autoilijat eivät ymmärrä varoa hevosia, sanoo Ritva Lampinen.


Näin pitkä ratsastus edellyttää paljon suunnittelua myös, koska koko matkaa ei voi ratsastaa asfaltilla. 
Yöpyminen tapahtuu mökeissä ja asuntoautossa. Hevoset nukkuvat talleissa ja pohjoisempana hevostrailerissa sen varmistamiseksi, että ne saavat olla rauhassa villeiltä eläimiltä.

Ritva Lampinen on edustanut Suomea kolmesti matkaratsastuksen MM-kisoissa.

Mer läsning