Egen häst bär Hellman till högre klasser

Bra arbetsmoral. Många år av hårt jobb i sadeln bär frukt. Nu tävlar Emilia Hellman svårare klasser på familjens häst Vempula. Hellman beskriver Vempula som en säker arbetsmyra. Bild: Johanna Lindholm

Emilia Hellmans seger i Sea Horse Weeks 110 cm klass i somras var en höjdpunkt i dubbel bemärkelse. Tävlingen reds på hemmaplan, för första gången på egen häst. En plötslig hälta ser dock ut att sätta stopp för planerna att delta i Helsinki International Horse Shows Small Tour i slutet av oktober.

Med en mamma som är ridlärare och en storasyster som är hästskötare, är Emilia "Emppu" Hellman mer eller mindre uppvuxen i stallet.

De senaste åren har hon målmedvetet klättrat uppåt i såväl klasser som på prispallen.

Främst har hon tävlat med klubbkamraten Pinja Varsanpääs hästar, efter att egna familjens ögonsten Weston Joychild "Skidi" blev för gammal för aktiv tävlan.

I fjol skaffade familjen en ny häst, Belgiska halvblodsstoet Gouvernante van de Donkhoeve , "Vempula", och det har inneburit ett lyft för Hellman.

– Egen häst är alltid egen häst. Nu kan jag bestämma själv hur vi tränar och tävlar.

Emppu tränas av sin mamma Mia Maukonen, utöver det brukar hon delta i olika träningskliniker i Ypäjä.

I år har hon mest hoppat 100-110 cm, några 115 och 120 cm klasser har hon också hunnit med.

– Ju högre klass, desto viktigare är det att räkna steg, bedöma avstånd och rida bra vägar, säger hon.

Personligen föredrar hon banor där Vempula kan ta ut galoppen.

– Just nu tränar vi mycket på att hålla henne i handen. Hon är inte direkt het, men väldigt snabb och har en stor galopp, beskriver Hellman sin häst, som har ett förflutet inom fälttävlan.

– Men det är också bra, för det gör att hon inte är så tittig då hon är van vid utomhusbanor. I övrigt är hon också rutinerad och tycker om att jobba.

Osäkert om ekipaget deltar i Helsinki International Horse Show

Den här säsongen har ekipaget haft siktet inställt på Small Tour klassen i Helsingfors International Horse Show i slutet av oktober.

Helgens tävlingar skulle avgöra, räcker poängen till, men i förra veckan upptäckte man att Vempula haltar. Nu ser det mörkt ut med deltagandet. Det är visserligen en besvikelse, men inte mycket att göra åt i nuläget.

– I det här skedet kan jag inte delta på någon annan häst, jag har ju tränat hela säsongen med Vempula, konstaterar Hellman.

Om det inte blir i år, fortsätter arbetet. På frågan om Hellman aldrig tröttnar på att träna i Hangö där det är lång väg till bortatävlingarna och vädret inte alltid är det gynnsammaste, svarar hon anspråkslöst:

– Man får göra det bästa av det man har. Om man alltid har tillgång till det bästa, kanske man inte blir en så bra ryttare.

Mer läsning