Efterlängtad bastuflotte till Hangö

Jessica Holmberg utökar nu sin verksamhet med upplevelseturism. Bild: Mia Berg-Lundqvist

En släng av plötsligt påkommen ”bastufeber” i kombination med lite rastlöshet resulterade i att Hangöföretagaren Jessica Holmberg satte in en beställning på en bastuflotte.

– Jag gillar att bada och kan basta i timmar. Just nu har jag tyvärr inte tillgång till egen bastu och jag funderade hur jag skulle lösa den situationen. Det var då idén om en bastuflotte dök upp, säger hon.

Bastun byggs i Pedersöre av företaget Ahlvik timber och kommer att levereras senast i slutet av denna månad. Premiärtur för bastuflotten blir det med andra ord 1 juli. Flotten har plats för tio personer, vilket i praktiken innebär att Holmberg kan ta nio passagerare ombord. Besättning ingår nämligen i timpriset. Holmberg kommer själv till största delen vara den som kör bastuflotten. Hon har varit mycket ute på sjön redan från barnsben, så sjövanan finns.

– Personal behövs inte bara för körandet, utan också för säkerheten ombord och för att sköta det praktiska med bastun, säger hon.

Lång säsong

Holmberg berömmer stadens tjänstemän för att ha varit både hjälpsamma och effektiva med att snabbt hitta en båtplats till bastuflotten. Den kommer att finnas förtöjd halvvägs ut mot mattvättsplatsen i Hangöby hamn. Däremot kommer ingen att basta i hamnen, utan man åker ut till olika vikar runt om Hangö.

– Flotten har en motor på tjugo hästar så man kan bra runda udden. Man kan också exempelvis beställa flotten till sin sommarstuga på någon närbelägen holme, säger hon.

Säsongen beräknas avslutas sent in på hösten, eftersom Hangö numera sällan har riktiga vintrar.

– Vem vet, kanske jag till och med kan erbjuda julbad åt någon, säger Jessica Holmberg.

BILDTEXT:

(Foto: Mia Berg-Lundqvist)

(Foto: Mia Berg-Lundqvist) Här halvvägs ut mot mattvättplatsen kommer bastuflotten att finnas förtöjd visar Jessica Holmberg.

Mer läsning