Dramatik i Östersjö maraton

Sällskap. Halvvägs in i maratonloppet höll Matti Jonkka och Julilus Taskinen ännu ihop. Sedan gick Jonkka sin egen väg. Bild: Thomas Sundström

Matti Jonkka vann årets upplaga av Östersjö maraton. Den stora dramatiken sågs dock på herrarnas kvartsmaraton.

HIK och Hangö brandmannaförening arrangerade på lördagen Östersjö maraton. Som vanligt var förhållandena utmärkta med strålande sol.

– Det tycks inte slå fel, sade Johan Stenman från arrangörerna.

Han var också ofrivilligt inblandad i dagens stora dramatik på herrarnas kvartsmaraton där man nådde målet via att först springa upp för Halmstadsgatan och sedan ned tillbaka till målet utanför Centralskolan. Stenman – som körde mopeden längst framme – hade Elias Tuovinen efter sig i kölvattnet uppför Halmstadsgatan. Men när de skulle vända ner tillbaka till målet var det bara Stenman som gjorde det.

– Elias trodde han var i mål och var så slut att han inte hörde när jag skrek år honom att fortsätta. Det var synd, sade Stenman.

Överraskande seger

Tuovinen lade sig i stället ner bredvid banan och kunde förvånat bara se på när de övriga löparna fortsatte. Till slut kom han upp på benen och gick ner till målet och en tredje plats.

– Jag är ju 800 meters löpare, så det här var tydligen alltför långt för mig på alla sätt. Nog hade jag sett på rutten, men inte hade jag i detalj sett var målet var. Jag tänkte inte alls, sade Nådendalslöparen Elias Tuovinen som var mycket noga med inte att lägga skulden på någon annan än sig själv.

Segern gick nu i stället till Ahmad Arash som inför målgången låg på andra plats efter Tuovinen. Arash som bott i Hangö var mycket nöjd efteråt.

– Jag förstod riktigt inte vad som hände, men märkte plötsligt att jag ledde. Sedan var det bara att springa på, sade Aras som vann på tiden 37.40.

Bra tid

För dagens mest övertygande insats stod ändå Matti Jonkka från KU-58. Han vann nu maratonloppet på utmärkta 2.35.07.

– Det gick bra i dag. Jag löpte säkert och avgjorde typ tio kilometer före mål, sade Jonkka.

Jonkka vann nu med åtta minuter till TWD-Länkens Julilus Taskinen, medan Marko Isoaho från Tammerfors var trea. Totalt tog 82 maratonlöpare sig i mål.

– Det här var en bra bana och nog en snabb sådan, sade Jonkka.

500 deltagare

Sammanlagt kunde man räkna in över 500 deltagare i Östersjö maraton. Flest – precis över 200 – var det i halvmaraton.

Där gick segern till Reijo Ronnila från Heinola. I år var hans segertid 1.19.26.

I damklassen segrade Marita Harju i maraton på 3.28.42 och i halvmaraton var Taru Valovirta först i mål på 1.36.12. På damernas kvartsmaraton var Nora Borgs segertid 45.37.

Också i 15-årsklasserna löpte man kvartsmaraton. Där gick segrarna till Neela Hietaharju från HIK Friidrott och Jesse Sandberg från Österby SK.

Mer läsning