Dramatiikka Itämeri Maratonilla

Seuraa. Maratonin puolimatkassa Matti Jonkka ja Julius Taskinen taittoivat matkaa yhdessä. Sitten Jonkka meni menojaan. Bild: Thomas Sundström

Matti Jonkka voitti tämänvuotisen Itämeri Maratonin. Miesten neljännesmaratonilla oli kuitenkin suurta dramatiikkaa. Juoksu

HIK ja Hangon palomiesyhdistys järjestivät lauantaina Itämeri Maratonin. Sääolosuhteet olivat tavanomaiseen tapaan loistavat ja aurinko paistoi.

– Ilmat eivät näytä koskaan pettävän meitä, sanoo järjestelijöitä edustava Johan Stenman.

Hän itse joutui kuitenkin tahattomasti osalliseksi päivän suureen draamaan miesten neljännesmaratonilla, jossa ennen Keskuskoulun edustalla olevaan maaliin tuloa piti tehdä edestakainen lenkki Halmstadinkadulla. Stenman ajoi juoksijoiden edellä Halmstadinkatua ylös Elias Tuovinen vanavedessään. Kun heidän sitten piti käännyttyään palata Halmstadinkatua alas maaliin, ainoastaan Stenman jatkoi matkaa.

– Elias luuli olevansa maalissa ja hän oli niin väsynyt, ettei hän kuullut, kun huusin hänelle, että hänen on jatkettava. Sääli, sanoi Stenman.

Yllätysvoitto

Tuovinen heittäytyi jatkamisen sijaan radan viereen ja saattoi vain hämmästyneenä katsella, kun muut juoksijat jatkoivat matkaa. Lopulta hän pääsi jaloilleen ja käveli maaliin ja kolmannelle sijalle.

– Minähän olen 800 metrin juoksija, joten tämä oli ilmeisesti joka lailla aivan liian pitkä matka minulle. Olinhan minä nähnyt reitin, mutta en ollut mieltänyt tarkkaan, missä maali oli. En ajatellut asiaa yhtään, sanoi naantalilaisjuoksija Elias Tuovinen, joka tarkkaan vältti syyttämästä ketään muuta kuin itseään.

Voittajaksi selviytyi nyt sen sijaan maalisuoran alkaessa Tuovisen perässä toisena juossut Ahmad Arash. Hangossa asunut Arash oli jälkeenpäin erittäin tyytyväinen.

– En oikein ymmärtänyt, mitä tapahtui. Yhtäkkiä vain huomasin johtavani. Sitten piti vain juosta, sanoo Arash, jonka voittoaika oli 37.40.

Hyvä aika

Päivän vakuuttavimmasta suorituksesta vastasi kuitenkin KU-58:n Matti Jonkka. Hän voitti nyt maratonin erinomaisella ajalla 2.35.07.

– Kaikki sujui tänään hyvin. Juoksin tasaisen varmasti ja ratkaisin kisan noin kymmenen kilometriä ennen maalia, kertoi Jonkka.

Jonkka voitti nyt kahdeksalla minuutilla TWD-Länkenin Julius Taskisen. Kolmanneksi kiri Marko Isoaho Tampereelta. Yhteensä täysmaratonin juoksi 82 henkeä.

– Rata oli hyvä ja nopea, sanoi Jonkka.

500 osanottajaa

Itämeri Maratoniin osallistui yhteensä reilut 500 juoksijaa. Eniten – vähän yli 200 – osallistujia oli puolimaratonilla.

Sen voiton nappasi Reijo Ronnila Heinolasta. Hänen voittoaikansa oli tänä vuonna 1.19.26.

Naisten luokassa maratonin voitti Marita Harju ajalla 3.28.42. Puolimaratonilla ensimmäisenä maaliviivan ylitti Taru Valovirta ajalla 1.36.12. Nora Borgin voittoaika oli naisten neljännesmaratonilla 45.37.

Neljännesmaraton oli matkana 15-vuotiaiden luokissa, joissa voittoon kirivät Neela Hietaharju, HIK:n yleisurheilijoista ja Jesse Sandberg, Österby SK.

Mer läsning