Dieter är inte en hälsosam livsstil – små steg hjälper dig nå dina mål

Personal trainer. Hanna Sandberg förespråkar en hälsosam livsstil. Hon lyfter fram att man ska ta små steg framåt, och inte försöka göra allt genast. Gör man det brukar det inte fungera. Bild: Harald Grönstrand

Personal trainern Hanna Sandberg ser att allt fler intresserar sig av en hälsosam livsstil. Men många försöker alltför mycket för snabbt så att resultaten rinner ut i sanden. Det här vill hon ändra på.

– Jag vill föra fram en hälsosam livsstil med hälsosamma kostval. Egentligen vill jag ändra hela Finlands tankesätt kring maten vi äter.

Det säger Hanna Sandberg, personal trainer sedan ett år tillbaka och sedan sommaren arbetar hon i Hangö. Hon säger att många ofta vänder sig till dieter eller försöker ändra för mycket samtidigt när de väljer att leva ett hälsosammare liv. Då är resultatet ofta att det inte går så bra.

– En diet och en livsstil är två helt skilda saker. En åtta veckors diet är snabb och ger resultat, men håller inte i sig.

– Så hjälper det inte heller att ändra på många olika vanor genast. Det finns de som går från noll till att motionera flera gånger i veckan, men det håller inte i sig. Det gäller att ta små steg framåt, säger Sandberg.

Som exempel säger hon att man kan byta ljus pasta till mörk pasta, och frysta grönsaker på tallriken är bättre än inga grönsaker alls.

– Och så ska man inte heller straffa sig själv när man äter en kakbit.

Viktigt med rätt inställning

Hanna Sandberg berättar att det finns en handfull personal trainers i Hangö, och alla av dem har lite olika inriktning i sina portföljer. Samtidigt har intresset för en hälsosam livsstil ökat.

– Allt fler kvinnor i min ålder har börjat komma med. Många börjar inse att dieter inte hjälper, ifall du inte håller på med bikini fitness behöver du inte mäta upp maten du äter.

Det är också en av orsakerna till att hon under våren ordnar kursen Health in Hanko weekend. Det sista veckoslutet i april hoppas hon att de som är intresserade av en hälsosam livsstil kommer till villa Maija.

– Blir det här en hit så ordnar vi det igen, och kanske tidigare på våren. Vi har funderat på hur vi förlänger turistsäsongen i Hangö, och det här kunde vara en del, säger Sandberg.

Hon berättar att hon och personal trainern Teemu Näreoja marknadsfört kursen både mot Helsingforshållet och Åboregionen.

– Dessutom är många företagare med under kursen. Inget företag har hittills varit negativt inställd, säger Sandberg.

Hon förstår ändå att många som är intresserade av en hälsosam livsstil inte direkt är redo för att binda sig till en personal trainer och betala en månadsavgift för det. Men hon har ett tips för det.

– Jag har till exempel en kund som började med nätcoachning, och sedan valde att fortsätta. De som är med på kursen kommer också att få tillgång till en webbkurs som annars skulle kosta, säger Hanna Sandberg.

Mer läsning