Dialog ökar förståelse mellan kulturer – internationell skola hålls i Lappvik

Internationell samling. Kiara Pilozo, Krister Gunnarsson, Håkan Björklund och Amanda Yépez är några av deltagarna i APG 29 på Sjömansro. Bild: Harald Grönstrand

Just nu samlas deltagare från hela världen i Sjömansro i Lappvik. Deltagarna i APG 29 lär sig bland annat om nya kulturer, vilket ökar respekten och förståelsen för personer med annan bakgrund än ens egen.

I tre månader samlas ett tjugotal deltagare från fem länder i Sjömansro i Lappvik. De deltar i skolan APG 29 (Apostlagärningarna 29), och under sin tid i Finland lär de sig om ledarskap, gemenskap och olika kulturen, och naturligtvis Bibeln.

– Jag är född i Ecuador, men har bott i Spanien sedan tre år tillbaka. Har varit i Sverige några gånger, men kände inte till så mycket om Finland. Jag hade hört att det var ett kallt land och att de som bor här är kalla som människor, men det har visat sig att de är väldigt varma, säger Kiara Pilozo.

Hon hörde först nyligen om skolan i Lappvik, och passade på och tog chansen att komma till Finland.

– Det är kallt här, men det är fantastiskt att se snö, det har vi inte hemma. Jag är förvånad över hur folk anpassat sig till att leva här, att man ser personer gå ute med T-tröja trots att det är vinter, säger hon.

Amanda Yépez är också från Ecuador. För henne är kylan också ny, hemma blir det sällan under 8 grader.

– Och här finns mycket skog och växtlighet. Där hemma har vi många berg, men här ser man inga berg, säger hon.

Hon säger att maten också är annorlunda, och där hemma är det sällan som man äter efterrätter.

– Och i Ecuador har vi också en blandning av många olika kulturer, men här verkar de flesta vara ganska lika, säger hon.

Ökar förståelse

De som håller i trådarna på Sjömansro är Krister Gunnarsson från Equmeniakyrkan i Sverige och Håkan Björklund från Missionskyrkan i Finland. Det är första gången som skolan ordnas på Sjömansro, senast skolan ordnades i Finland var det 2011 i Evangeliska folkhögskolan i Hangö.

– Apostlagärningarna startade för 15 år sedan i Ecuador, men konceptet startade egentligen i Finland på sjuttiotalet, säger Gunnarsson.

Han berättar att konceptet skolan har ökar förståelsen mellan olika kulturer. I början av skolan berättar varje deltagare om sig själv, vilket ger en respekt och förståelse mellan alla deltagare.

– Ifall man vet berättelsen bakom än människa är det svårt att avvisa någon. Gemenskapen gör en mer omsorgsfull, och man respekterar varandra på ett annat sätt.

Håkan Björklund håller med.

– I dag har vi till exempel läst om konflikter i samhället. Det finns många som förkastar den kristna tron utan att veta vad den står för, men vi vill att folk ser att samhället drar nytta av vår verksamhet, säger han.

Under sin tid i Finland har deltagarna också fått bekanta sig med olika församlingar och också rest på en så kallad praktik till Österbotten.

– Något som också engagerat många är att se mathjälpen här som några av Missionskyrkans församlingar här i Finlandordnar. Kyrkan är här för människan, säger Björklund.