Det befaras fest i Hangö trots inställd regatta

De seglare som ska bo i värdshuset i Hangö ska få bo ostört. Lila Kaplas, receptionist för värdshuset, tycker det känns bra att det ska inhägnas med staket inför helgen. Bild: Lina Enlund

Regattan i Hangö ordnas inte år på grund av omständigheterna, men det råder ändå rädsla om ett möjligt festande.

Tidigare år har egendom förstörts i Hangö under det vilda festandet som årligen äger rum i samband med seglingstävlingen Regatta. Trots att själva tävlingen är inställd befarar Mira Haahti, värdinnan för pensionaten Tellina och Thalatta i Hangö, att det kan bli vilda fester i år igen.

– Efter midsommarens festande kring värdshusen där vi själva måste skingra femtio personers grupper som försökte ta sig in och knackade på fönstren, bestämde vi oss för att fixa staket inför veckoslutet. Det finns en såpass stor risk att saker förstörs. Det finns heller ingen garanti att man får hjälp från nödnumret, vilket vi märkte på midsommaren, säger Mira Haahti.

Mira Haahti berättar att det under regattan har vällt in människor från alla håll som försökt ta sig in i husen.

– Människor har slagit sönder värdshusets utemöbler, skräpat och kastat omkring glasflaskor och till och med varit våldsamma mot våra gäster, säger Mira Haahti.

Mira Haahti påpekar att själva regattan inte är ett problem, tvärtom. Det är festandet som ställer till det. Hennes värdshus fungerar som sovplats för många av tävlanden.

– Det är alltid mycket folk här på regattan och midsommaren. Det är bra att vi ska ha staket på veckoslutet, med tanke på hur människorna härjade på midsommaren, säger Lila Kaplas, receptionisten i värdshuset.

Möjligt festande påverkar inte restaurang

Krögare Jan Westerling som driver restaurangerna Origo och Makana säger att de inte förberett sig något extra inför ett livligt veckoslut och festande i Hangö.

– Vi har förberett oss på samma sätt som inför ett vanligt livligt veckoslut, men restaurangerna tvingas stänga så tidigt så ett möjligt festande kommer knappast påverka oss desto mer, säger Jan Westerling.

Polisen är förberedd

Polisen har förberett sig inför ett möjligt festande.

– Det har kommit till vår kännedom att det eventuellt samlas mer folk än vanligt i Hangö under inkommande helg. Vi är medvetna och förberedda, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Hangös parkavdelning tömmer sopkärl

I år har sopkärlen i Hangö inte tömts under helgerna till följd av sparåtgärder, men det här veckoslutet ska sopkärlen tömmas.

– Det blir ett lönlöst jobb att städa under veckan då vi vanligtvis inte den här sommaren får tömma sopkärlen varje veckoslut. Då svämmar de över om det är mycket folk i gång, säger Stefan Nyberg, specialyrkesman vid Hangö parkavdelning.

Det är svårt att säga om det kommer bli mycket folk i Hangö under helgen, men det finns en risk. Samtidigt behöver man inte klara sig utan seglingstävlingar – i regattans frånvaro arrangeras det en mindre tävling med klassiska båtar.

Mer läsning