"Den är en konstig värld, konstvärlden"

I Hangös skogar finner Sandra Kantanen inspirationsgivande landskapsmotiv. Hon har studerat landskapsmåleri i Kina och utvecklat en teknik där hon förenar fotografi och måleri. Bild: Peter Lundqvist

Hangöfotografen Sandra Kantanen har ett intensivt halvår bakom sig. I maj hade hon boksläpp i London och efter det har utställningarna rullat på.

Boken More Landscapes är en uppföljare till hennes första bok som kort och gott hette Landscapes och utkom 2011.

– Kanske det blir hel bokserie, funderar Sandra Kantanen.

Konstfotoböcker är en helt egen genre med sin egen trogna kundgrupp. Det är ett bra format att presentera en serie av bilder i, om än rätt dyrt och tidskrävande.

Kantanen berättar att boken sysselsatte henne i sex månader, där de två sista var väldigt intensiva. Boken innehåller landskapsbilder, såsom också titeln låter antyda. En stor del av bilderna är tagna i Hangö och man kan nästan hävda att det är en Hangöbok.

– Jag har sprungit omkring i skogarna med rökbomber och iscensatt landskap. Sedan har jag efterbehandlat och målat bilderna, något som litet blivit mitt signum. Man kan se att slutresultatet är ganska långt från verkligheten, säger hon.

Originella grafiker

More Landscapes har utgetts av det tyska bolaget Hatje Cantz Verlag, som är specialiserat på just konstböcker. Bokens grafik har Kaisa och Christoffer Leka stått för. Paret är kanske mest känt för sin äventyrliga cykelresa från New York till San Francisco. De sände vykort från resan i form av tecknade miniserier, ett tilltag som gav dem Serie-Finlandiapriset 2018.

– De är de originellaste grafikerna jag hittat i Finland och jag ville gärna att de skulle sköta designen av min bok. Det visade sig att de inte gör grafisk design för andra, men tur nog gjorde de ett undantag.

Kantanen konstaterar skrattande att paret Leka hade en hel del idéer som hon aldrig själv hade kommit på. Så som den framfusiga, nästan burdusa fonten på pärmbladet och brödtexten som är klart större än i de flesta böcker.

– Konsttexter är i regel möjligast teoretiska och oläsliga för den breda publiken. Här har man tänkt precis tvärtom; man har valt en stor font som underlättar läsandet och framställt texten så pedagogiskt som möjligt. Tanken är att den verkligen ska läsas, säger Kantanen.

Boksläpp i London

Det officiella boksläppet skedde i London i maj. I samma veva deltog Kantanen också i den prestigefyllda fotomässan Photo London. På hösten stod Paris Photo på tur, där både boken och bilderna med Hangömotiv fanns till påseende. De internationella konstmässorna är viktiga tillställningar ur försäljningssynpunkt, men också för nätverkande.

– Den är en konstig värld, konstvärlden: den kan vara svår att tyda, ler Kantanen och tillägger att det gäller att lista ut vem det är viktigt att prata med för att få saker att hända.

– Det är en himla tur att det finns gallerister som sköter större delen av den biten, annars hade det inte blivit mycket försäljning, säger hon.

Under hösten förevisades hennes bilder också i Chicago, USA och även i hemlandet. I Finland hade hon en liten utställning på galleriet Uusi Kipinä i Lahtis och i Pohjoinen valokuvauskeskus i Uleåborg.

Hotellkonstnär

I skrivande stund har hon en utställning i Berlin, Tyskland på Gallery Taik Persons. Galleriet drivs av Timothy Persons, som tidigare bodde i Finland och som också är den person som myntade begreppet Helsinki School.

– Han är en viktig person som fört ut många finländska fotografer på den internationella arenan, däribland jag själv, säger Kantanen.

Som så ofta här i livet leder en sak lätt till en annan. Utställningen i Tyskland har resulterat i ett större beställningsarbete i samband med ett hotellbygge i Berlin. Kantanen har vidtalats att göra en stor samling konstverk för det planerade hotellet. Hon kommer att packa sina resväskor och börjar fota skogar i Berlin så fort de första löven slår ut.

– Jag har ett år på mig att leverera bilderna. Det här känns väldigt bra, jag får ett ställe där mina bilder finns permanent till påseende, funderar hon.

Hangö kan bli aktuellt När får vi se en Kantanen utställning i Hangö?

- Jag höll öppet hus i min studio under Le Petit-festivalen. Nästan hundra människor tittade in. Vi serverade drinkar till besökarna från gamla ketchupflaskor som blivit kvar från tiden då här fanns en hälsokostaffär, skrattar Kantanen.

Hon ger ett litet löfte om en Hangöutställning ifall den rätta utställningslokalen dyker upp.

Sandra Kantanen

Yrke: Konstfotograf, tillhör Helsinki School-gruppen som har Konstindustriella högskolan (nuvarande Aalto University) som gemensam nämnare.

Aktuell med: Boken More Landscapes, pågående utställning med samma namn i Berlin och kommande utställning, Smoke Works i New York, USA i februari (Bryce Wolkowitz Gallery).

More Landscapes

Förord: Sandra Kantanen

Förlag: Hatje Cantz Verlag, Berlin (2019)

Grafisk design: Kaisa och Christoffer Leka

Mer läsning