De ska dansa bort 400 kilo blåalger

GOTT OM PLATS. I Strandparken finns det gott om svängrum så man kan jumpa i grupp med trygga avstånd. På bilden ser vi fr.v. Janna Westerlund, Camilla Högström, Julia Salmela och Agneta Möller-Salmela. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Det blir utegympa med föreningen Hejdi också denna sommar. I år höjer du inte bara pulsen och humöret då du deltar i gympan, utan slår också ett slag för miljön.

Tryggt och klimatsmart är sommarens ledord för gymnastikföreningen Hejdi i Hangö då sommarsäsongen inleds. Vårterminen blev abrupt avbruten då pandemin bröt ut och föreningens medlemmar har fått gymnastisera på distans i hemmen. När nu regeringen lättar på coronarestriktionerna, vill man ta vara på möjligheten att åter gymnastisera i grupp.

– Vi kommer att hålla alla lektioner utomhus i Strandparken. Då kan alla hålla ett bra avstånd till varandra. Det är viktigt att det ska kännas tryggt att delta, säger föreningens ordförande Agneta "Netta" Möller-Salmela.

Inga redskap kommer att användas och varje deltagare tar med sitt eget gymnastikunderlag, på så sätt minimerar man risken för att smittkedjor uppstår.

Det blir instruerade pass på måndagar och torsdagar. Båda passen böjar med dans, på måndagar i form av pulshöjare och på torsdagar värmer man upp med lavis. Efter dansen, då man är lagom uppvärmd, följer ett muskelkonditionspass.

Populär lavis

Lavisen, som har sina rötter i traditionell lavadans, pågår nu för fjärde året i Strandparken. Dansen har blivit ett populärt inslag i Sommarhangö, och lockar såväl lokalinvånare som turister. Det är inte ovanligt att förbipasserande stannar till och tar sig en sväng om i parken, innan de fortsätter sin färd mot restaurangerna i Östra hamnen eller till gästbåtshamnen.

– Det som skiljer vanlig lavadans från lavisen är att man förenklat stegen och så dansar man inte i par. Det har varit uppskattat, eftersom det finns många som gärna vill dansa, men inte har en danspartner, säger Camilla Högström, instruktör för lavisen.

Att man inte dansar i par passar också så här i coronatider. På repertoaren kommer att finnas allt från traditionella lavadanser till mera moderna inslag som jenkka, humppa och salsa. Kanske blir det också lite freestyle där man får släppa löst ordentligt.

Alla välkomna

En nyhet för den här sommaren är att man slår man ett slag för miljön samtidigt som man med dansen höjer hälsan och humöret, Klimatsmart jumpa var en idé som Netta fick redan på hösten då hon såg ett program om Vårt hav-projektet, som syftar till att minska på blåalgerna i Östersjön.

– Det tycker ju vi Hangöbor som bor vid havet att är en väldigt fin sak. Så vi tänkte att vi donerar en del av sommarens deltagaravgifter till det här ändamålet, säger Netta Möller-Salmela.

Det är John Nurminens stiftelse som står bakom kampanjen. För tio euro kan man bekämpa fyrtio kilogram blåalger.

– Vi har som målsättning att dansa bort minst 400 kilo blåalger, säger Julia Salmela, föreningens vice ordförande.

Hon låter hälsa att samtliga instruerade pass är öppna för allmänheten. Programmen är på sådan nivå att alla kan delta, oberoende av motionsbakgrund; kvinna som man, gammal som ung. Undervisningen sker på både svenska och finska, ibland också på engelska vid behov.

Arrangör: Gymnastikföreningen Hejdi.

Plats: Strandparken, Strandgatan 7.

Tidpunkt: Måndagar och torsdagar kl. 18-19.30.

Program: Dans i form av pulshöjare på måndagar och lavis på torsdagar. Efter dessa följer ett pass med muskelkondition.

Allmänt: Deltagaravgift. Eget gymnastikunderlag medtages. Inga grupper över 50 personer. Passen inhiberas vid regn.

Mer läsning