Charmiga Hangö kvällstorg – Östra hamnen och internationella försäljare ger stämning

Rutinerade. Henrik Nording (t.v.) och Akke Hotanen (t.h.) är rutinerade försäljare som har sålt i 37 år på Hangö kvällstorg. Bild: Anton Eklund

Hangö kvällstorg drar mycket besökare och försäljare från när och fjärran. Östra hamnen i Hangö med båtarna i bakgrunden gör onsdagseftermiddagarna under sommaren till en vacker plats för torgverksamhet.

Kraftiga dofter och starka färger sprider sig i Östra hamnen i Hangö. Många besökare har hittat till Hangö kvällstorg för att ta del av både lokala och internationella produkter.

Kvällstorgen i Hangö har kört i gång för säsongen.

Trots coronaläget och samma restriktioner som i butiker har folk lockats till torgen. En möjlig orsak kan vara att folk känner sig tryggare att handla utomhus än inomhus, tror Tom Rönnblad, torg- och marknadskoordinator i Raseborg och Hangö.

Bra atmosfär på torgen

Att torgen har bra atmosfär håller Rönnblad med om. Han har varit koordinator i ungefär fem år och har upptäckt en stark samhörighet mellan torgförsäljarna.

Trevligt. Det är trevligt på Hangö kvällstorg tycker Margareta Gripenberg. Bild: Anton Eklund

Han har också varit torgförsäljare i 26 år men sedan 2019 fokuserar han till stor del på koordinering av torgen. Koordineringen kräver så mycket tid och planering att han endast är några gånger som försäljare på torgen.

För honom är jobbet som torgkoordinator ett drömjobb. Men han ska hålla många bollar i luften samtidigt. Bland annat ska han städa, fixa försäljarnas bilar, se till att allting fungerar på torgen och fördela platser bland försäljarna.

– Det är problemlösning på nolltid, säger han och skrattar.

Största utmaningen med att vara torgförsäljare är vädret, menar Rönnblad. Regn är inte ett lika stort problem som vinden. Hård blåst kan riva loss försäljarnas tält och orsaka problem bland besökarna och andra försäljare.

Kunderna trivs på kvällstorget

– Jo, naturligtvis. Det är roligt att se vad som finns att köpa och bekanta att prata med, säger Margareta Gripenberg.

– Givetvis. Här får man bland annat fisk och grönsaker, säger Stybbe Lindberg.

Utbudet av försäljare har dock minskat under åren tycker Stybbe Lindberg. Speciellt de utländska försäljarna har blivit färre. Han är ändå nöjd med vad man får nu.

Det man behöver. På Hangö kvällstorg finns allt man behöver. Stybbe Lindberg brukar ofta besöka kvällstorget. Bild: Anton Eklund

Han har varit några gånger till Ekenäs kvällstorg men som en lokalpatriot håller han främst till på Hangö kvällstorg. Det har han besökt tre gånger i år.

– Bättre fisk finns det i Ekenäs, säger han och skrattar.

Lite större variation i produkterna önskar Margareta Gripenberg. Något som skulle utmärka Hangö kvällstorg som något unikt efterlyser hon.

– Något mer ovanligt, menar hon.

Idealisk plats

Östra hamnen i Hangö sätter sin charm på kvällstorget tack vare båtarna som finns i bakgrunden. Dessutom är torget centralt placerat.

– Det är idealiskt med båtarna i bakgrunden. Om man vill koppla av på någon av restaurangerna kan man också göra det, säger Margareta Gripenberg.

Mycket blommor. Sven-Olof Åhlberg säljer mycket blommor och plantväxter på kvällstorget. Bild: Anton Eklund

– Alla känner till Östra hamnen, säger Lindberg.

Bästa kunderna

Henrik Nording, Rita Bäckroos och Akke Hotanen har sålt på Hangö kvällstorg sedan 1984. För dem är Hangöborna de bästa kunderna. De har inte haft någon utmaning med att få kunder.

– De kommer utav god vilja. Kunder försvinner och det kommer nya, säger Henrik Nording.

En annan torgförsäljare som har mycket erfarenhet av torgförsäljning är Sven-Olof Åhlberg. Han har sålt blommor och plantväxter på kvällstorget i cirka 30 år.

– Jag har inte haft stora utmaningar med att sälja blommorna.

Utmanande. För Oiva Manninen har det varit en aning utmanande att få kunder. Bild: Anton Eklund

En som har haft en aning utmanade med att få kunder är Oiva Manninen. Han har sålt antikprylar från hans hem några gånger.

– Men det är få som har velat köpa.

Mer läsning