Bribon Galant med Juan Carlos I överlägsen vinnare i sexornas VM

Dubbel världsmästare. Juan Carlos I av Spanien lyckades försvara sin titel som VM-mästare. Bild: Lina Enlund

Sexan Bribon Galant med Spaniens tidigare kung Juan Carlos I vann överlägset i den klassiska klassen i sexornas VM. Med 7 poäng mot tvåans 14 poäng visade teamet hur ett VM-guld försvaras. I den öppna klassen tog sexan Junior med Philippe Durr hem segern med 15 poäng.

Sexornas VM avgjordes med sex starter. Enligt planerna skulle 8 starter seglas, men både på torsdagen och reservdagen fredag var det vindstilla så tävlingarna avblåstes.

– För att genomföra ett VM behövs det 5 starter, och lyckades genomföra 6 starter, säger Kalle Niemi som är kommodor på Hangö segelförening.

När vinden inte tog till på fredagen bestämde tävlingsledningen att avblåsa starterna, vilket betydde att vinnarna avgjorts redan på onsdagen. I den klassiska klassen vann Bribon Galant med Juan Carlos I av Spanien med överlägsna 7 poäng. VM-silver tog Djinn med Karl-Gustav Pihl med 14 poäng, och på tredje plats kom Astree III med Ossi Paija.

– Hans majestät segrade, och jag tycker han var nöjd. Hela hans delegation var också nöjd med arrangemangen kring tävlingarna, säger Niemi.

Juan Carlos I av Spanien tog också hem guldpokalen senast VM ordnades i Vancouver, och klarade alltså av att försvara världsmästartiteln i Hangö.

Jämnt i öppna klassen

I den öppna klassen tog sexan Junior med Philippe Durr hem segern med 15 poäng. Både tvåan och trean hade också 15 poäng vardera, och Sexan Seljm med Patrick Monteiro De Barros tog hem silvret medan Sophie Racing med Hugo Stenbeck tog hem bronset.

– Jag är stolt över hur vår lilla förening har klarat av att ordna det här världsmästerskapet. I tio dagar kommer vi att ha varit här i 12–14 timmar per dag, men vi har planerat tävlingarna i tre år. Allt har gått fint, säger Niemi.

Hur tycker du det gick för de lokala seglarna?

– Jag hade väntat mig mer av Sara af Hangö. De är skickliga seglare, proffs som tidigare har vunnit VM. Men de tog två tjuvstarter, säger Niemi.

Seglingseliten. Hela 48 sexor deltog i VM i Hangö. Bild: Erik Lähteenmäki

Skepparen Henrik Tenström på Sara af Hangö sticker inte under stol med att han är lite besviken med resultatet. Sara af Hangö slutade på en 17 plats med 72 poäng i den klassiska klassen.

– Vi hade någorlunda bra omgångar, men tjuvstarterna var onödiga. Men det är så det är i segling, ifall man inte tjuvstartar ibland betyder det att man inte seglar tillräckligt aggressivt, säger Tenström.

Han säger ändå att laget också hade bra stunder, och att förhållandena till sjöss var bra förutom de två dagarna som det var vindstilla.

– Alltid kan man inte lyckas, men man borde ju lyckas i sådana här tävlingar.

– Nivån är ändå såpass hög att man måste vara hård i starten. Man måste ta lite risker, säger Tenström.

Mer läsning