Brankis kokee ilmassa olevan toiveikkuutta – yhdistys voi pian värvätä uusia jäseniä

Alkaa näyttää valoisammalta. Brankiksen tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin vuoden 2018 lopulla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Robin Sundberg. Bild: Harald Grönstrand

Brankis päätti tiistaina muuttaa sääntöjään avatakseen yhdistyksen uusille jäsenille. Hangon kulttuurilautakunta otti samana iltana kantaa yhdistyksen avustushakemukseen.

– Juuri nyt näyttää paljon paremmalta, sanoo yhdistyksen Svenska gården Brankis puheenjohtaja Robin Sundberg.

Yhdistys on muun muassa vähitellen saamassa maksettua erääntyneet laskunsa, joita sillä oli 20 000 euron edestä.

– Olemme onnistuneet puolittamaan summan ja muutaman kuukauden kuluttua se on toivottavasti muisto vain.

Saattaa saada avustusta kaupungilta

Brankis on anonut kaupungilta 20 000 euron avustusta. Kulttuurilautakunta ehdotti tiistaina, että kaupunki tukisi yhdistystä 5 000 eurolla ja selvittäisi samalla, miten kaupunki voisi käyttää tiloja.

Lautakunta ehdottaa myös, että kaupunki myöntäisi lisärahoitusta, kun Brankis esittelee realistisen toimintasuunnitelman.

Kaupunginhallitus päättää tuetaanko yhdistystä vai ei.

– Kaupungin tuki on meille todella tärkeä. Jos halutaan monitoimitaloa, kunnan tai kaupungin on tuettava sitä, muuten se ei onnistu, sanoo Sundberg.

Odottaa useampia päätöksiä

Brankis on marraskuussa hakenut avustusta myös Svenska kulturfonden -rahastolta.

HL kirjoitti tuolloin (15.11.2018) Kulturfondenin vierailusta Brankiksella. Artikkelista ilmeni, ettei rahasto myönnä avustuksia käyttökustannuksiin, mutta kylläkin toimintaan. Toiminnan aikaansaamiseksi ehdotettiin kaupungin osallistamista hankkeeseen.

– Odottelemme vielä päätöksiä. Ymmärsin, että kulttuurijohtaja on keskustellut asiasta Svenska Kulturfondenin kanssa, Sundberg toteaa.

– Svenska Kulturfonden on kiinnostunut kaupungin kannanotoista, joten käyn vuoropuhelua heidän kanssaan, kertoo kulttuurijohtaja Jennika Friman.

Yhdistyksen pitäisi saada maaliskuussa kulttuurirahastolta vastaus.

Muuttaa sääntöjään

Brankis piti tiistaina ylimääräisen kokouksen yhdistyksen säännöistä. Tavoite on muuttaa niitä siten, että myös yksityishenkilöt sekä suomenkieliset yhdistykset ja yritykset voivat liittyä jäseniksi.

Tähän päädyttiin ja Brankis-yhdistys on nyt jättänyt Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin muutoshakemuksen. PRH:n kotisivujen mukaan arvioitu hakemusten käsittelyaika on maaliskuussa 40 arkipäivää.

– Sääntömuutoksen toteuduttua voimme alkaa värvätä uusia jäseniä, Sundberg selittää.

Toukokuussa valitaan uusi hallitus.

– Toivon, että Brankis jatkaa uuden hallituksen johdolla ja että yhdistyksellä on riittävästi varoja palkata joku markkinoimaan Brankista.

Brankiksella on tukijoita

Hangossa on kiinnostusta säilyttää Brankis. Kiinteistössä järjestettiin helmikuussa talkoovoimin tanssiaiset varojen keräämiseksi toimintaa varten. Yhdistys sai kokoon yhteensä noin 2 400 euroa.

– Suurin osa oli lahjoituksia eri yrityksiltä. Kiitämme nöyrästi kaikkia meitä tukeneita. Heidän ansiostaan kävi niin hyvin kuin kävi, kiittelee Brankiksen intendentti Karl-Erik Stenbäck.

Sekä suomen- että ruotsinkielisten eläkeläisyhdistysten jäsenistö osallistui runsaslukuisesti tanssiaisiin.

– Tunnelma oli oikein hyvä.

Sisäänpääsymaksuun sisältyi hernekeitto- ja räiskäletarjoilu. Tilaisuus houkutteli noin 110 osallistujaa. Päivän aikana paistettiin 250 räiskälettä ja valmistettiin 55 litraa hernekeittoa.

– Keittoa jäi vähän jäljelle, mutta sekä keitto että lätyt tekivät hyvin kauppansa.