Brandmästare på 112-dagen: "Ladda ner 112-appen nu"

Testar släcka. Eela Bäckman och Veelis Bäckman är skickliga på att sikta på elden med brandslangen. Bild: Sarah Grönstrand

I måndags hade brandstationen i Hangö öppna dörrar på 112-dagen. I år vill räddningsverket påminna alla att ladda ner 112-appen så hjälpen snabbare hittar fram.

I måndags ordnades 112-dagen runtom i Finland. På brandstationen i Hangö fick barn och vuxna bekanta sig med bland annat brandbilar, polisbilar och ambulanser.

Strax innanför dörren siktar Veelis Bäckman och Eela Bäckman med en brandslang mot ritade eldslågor i ett dockhus. Träffar de rätt försvinner lågorna.

– Jag jobbar själv här så de är rätt vana att besöka brandstationen, säger pappa Tony Bäckman som är brandförman.

Påminner om 112-appen

112-dagen handlar inte bara om att byta batterier till brandvarnaren, även om det också är viktigt. Räddningsverket påminner också om andra åtgärder man kan ta i förebyggande syfte.

– Ladda ner 112-appen till telefonen. Det gör det enklare att få hjälp. Det underlättar också om man behöver hjälp ute på havet eller ute i terrängen, säger Pasi Kääriäinen som är brandmästare.

I år lyfter Västra Nylands räddningsverk också fram att det är viktigt att hjälpa räddningsverket att hitta och ta sig fram.

– Se till att husnumret syns på huset och att räddningsvägarna är i skick.

Nyfikna. Efter att ha prövat på skumsläckaren vill syskonen Adelina Nylund och Wilmer Nylund titta på brandbilen. Bild: Sarah Grönstrand

Den rikliga snömängden har ställt till det för räddningsverket på en del håll i Nyland. Felparkerade bilar som gör att räddningsverkets fordon inte ryms förbi eller snö som blockerar vägen är två exempel.

– Det här har inte varit ett problem i Hangö, åtminstone har jag inte fått höra något. Men vi vill påminna om att det också är viktigt att hålla små vägar i skick om vintern så räddningsverket kommer fram.

Testar släcka

På utsidan får den som vill öva sig att släcka eld med skumsläckare. Adelina Nylund som snart fyller sju och lillebror Wilmer Nylund har båda fått pröva.

– Direkt de satte på elden fick Adelina bort den, men jag kunde inte, säger Wilmer.

Mer läsning