Branden i Hangö hälsocentral under kontroll

Klockan 3.44 i morse gick larmet. Taket på Hangö hälsocentral stod i brand. Klienter och personal vid hälsocentralens bäddavdelning evakuerades, först till en annan del av byggnaden, sen vidare till Raseborgs sjukhus.

Taket på hälsocentralen i Hangö började brinna i morse. Jourhavande brandmästare Janne Rautasuo vid Västra Nylands räddningsverk säger att det var ett automatalarm som gick i gång och varslade om branden.

– Personalen på hälsocentralens bäddavdelning agerade snabbt och evakuerade de tio klienter som fanns på bäddavdelningen till en annan del av byggnaden.

Först klassades branden som medelstor, men ganska snart uppgraderades den till stor, berättar Rautasuo.

– Det var för att säkra att vi skulle få tillräckligt många enheter till brandplatsen. Vi hade branden under kontroll vid 6-tiden i morse, säger Rautasuo.

Ett tjugotal enheter har som mest deltagit i släckningsarbetet. Vid 9-tiden var ännu sju enheter sysselsatta med eftersläckning.

– Hela förmiddagen kommer vi nog att ha enheter på plats, bedömer Rautasuo.

Då allt är under kontroll ger räddningsverket över till staden, säger han. Bland annat ankommer på staden att kartera hur stora skadorna är och besluta hur verksamheten ska skötas medan återuppbyggnaden av de skadade delarna av byggnaden sker.

Alla klienter på Hangö stads bäddavdelning vid hälsocentralen har flyttats till Raseborgs sjukhus. Klienterna är placerade på olika avdelningar. Anhöriga som vill komma i kontakt med sina närstående uppmanas ringa sjukhusets växel på nummer 019–2241.

Hälsocentralens akutmottagning har flyttats till företagshälsovården med ingång från Sibeliusparken.

Artikeln uppdateras.

Mer läsning