Bo Kaspers -orkesterilla on draivia vielä 28 vuoden jälkeenkin

Konsertti. Orkesterin Bo Kaspers laulujen sanoitusten punainen lanka on aina ollut arkisissa asioissa, kertoo rumpali Fredrik Dahl. Orkesteri esiintyy 15. kesäkuuta Hangossa. Bild: VN-arkiv

Bo Kaspers Orkester soittaa Hangon Casinolla 15. kesäkuuta. Rumpali Fredrik Dahl lupaa, että orkesteri soittaa sekä vanhoja että uusia kappaleita.

– Konsertti on kuulemma myyty loppuun, toteaa rumpali Fredrik Dahl ja esittää joitakin kysymyksiä Hangosta.

Bo Kaspers Orkester perustettiin vuonna 1991. Solisti Bo Sundströmin, basisti Michael Malmgrenin, pianisti Mats Schubertin ja rumpali Fredrik Dahlin muodostama orkesteri on pysynyt koossa, myynyt yli miljoona levyä ja houkutellut yleisöä Ruotsin lisäksi myös muissa Pohjoismaissa.

Mikä selittää ajankohtaisuutenne jatkuvan edelleen 28 vuoden jälkeen?

– Sanoituksilla on suuri merkitys. Lisäksi monet pohjoismaalaiset tunnistavat sointimme ja tyylimme, jossa yhdistyvät jazz ja soul.

Dahl myöntää, että heidän musiikissaan on tiettyä suomalaista haikeutta. Hän vertaa sitä virsimäisiin säveliin. Hän kertoo, että orkesteri on esiintynyt myös Itä-Suomessa ja sielläkin vetänyt salit täyteen, vaikka se on esittänyt ainoastaan ruotsinkielisiä lauluja. Hänestä tämä osoittaa, ettei musiikilla ole mitään selkeätä kieltä.

Solisti Bo Sundström kirjoittaa useimpien laulujen sanat, mutta kaikki orkesterin jäsenet toimivat testipohjana ja vaikuttavat lopullisiin sanoituksiin.

– Sanoitukset ovat aina kuvastaneet aikaamme. Punainen lanka on aina ollut arkisessa keskustelussa. Tekstimme eivät ole koskaan olleet abstrakteja, vaan ne kertovat arjesta.

Miten arjen puheenaiheet ovat muuttuneet näiden 28 vuoden aikana?

– Ensimmäisissä levyteksteissä oli kyse elämästä ja erilaisista tapahtumista baarissa. Nykyisin tekstit koskevat avioeroja ja ystävyyssuhteita. Keskustelu on aikuistunut, sanoo Fredrik Dahl.

Tekeillä on tällä hetkellä uutta aineistoa. Albumi julkaistaan syksyllä, todennäköisesti marraskuussa. Dahl kuvailee albumia pohjoismaiseksi soul-albumiksi.

Fredrik Dahl käyttää sanaa palo ja selittää, että koko ryhmä edelleen tuntee paloa uuden aineiston luomista kohtaan. Kaikki kokevat sen mukavaksi ja tärkeäksi.

– Toisinaan saatamme tuntea paloa eri asioita kohtaan, mutta juuri nyt vallitsee sopusointu ja vedämme kaikki samaan suuntaan.

Dahl paljastaa, että hankolaisyleisö saa kuulla joitakin makupaloja tulevalta albumilta.

– Mutta muuten on kyseessä best of –kiertue. Tästä tulee hauskaa.

Mer läsning