Bo Kaspers Orkester har drivet kvar efter 28 år

Konsert. Den röda tråden i Bo Kaspers Orkesters låttexter har alltid varit det vardagliga samtalet, säger trummisen Fredrik Dahl. Den 15 juni spelar de i Hangö. Bild: VN-arkiv

Den 15 juni spelar Bo Kaspers Orkester på Hangö Casino. Trummisen Fredrik Dahl lovar att de spelar både gamla och nya låtar.

– Konserten lär vara slutsåld, säger trummisen Fredrik Dahl och ställer några frågor om Hangö.

Bo Kaspers Orkester fick sin start år 1991, sedan dess har gruppen med solisten Bo Sundström, basisten Michael Malmgren, pianisten Mats Schubert och trummisen Fredrik Dahl hållit ihop och sålt över en miljon skivor och lockat publik inte bara i Sverige utan också i övriga Norden.

Vad är orsaken till att ni fortfarande efter 28 år är aktuella?

– Texterna har en stor betydelse. Men sedan känner många skandinaver igen vår ton och stil med en blandning av jazz och soul.

Han håller med om att det i deras musik finns ett visst finländskt vemod. Han liknar det vid psalmaktiga toner och säger att de spelat i östra Finland och också där dragit fulla hus med endast svenskspråkiga låttexter. Det betyder, säger han, att musik inte har något tydligt språk.

Solisten Bo Sundström skriver de flesta låttexterna, men alla i gruppen är bollplank och påverkar de slutliga texterna.

– Texterna har alltid speglat vår samtid. Den röda tråden har alltid varit det vardagliga samtalet. Våra texter har aldrig varit abstrakta, utan handlar om vardagen.

Hur har det vardagliga samtalet förändrats under dessa 28 år?

– De första låttexterna handlade om livet och olika händelser på baren. I dag handlar texterna om skilsmässor och relationer till kompisar. Samtalet har blivit vuxnare, säger Fredrik Dahl.

För tillfället skriver de nytt material. Albumet släpper de i höst, troligen i november. Han beskriver det som ett skandinaviskt soulalbum.

Fredrik Dahl använder ordet brinner. Han förklarar att hela gruppen fortfarande brinner för att skapa nytt material och tycker att det är roligt och viktigt.

– Ibland kan vi brinna för olika saker, men just nu är vi i samklang och alla jobbar åt samma håll.

Han avslöjar att publiken i Hangö kommer att få några smakprov från det kommande albumet.

– Men annars blir det en best of-turné. Det ska bli jättekul!

Mer läsning