Blev företagare av en slump – nu har de serverat hamburgare i 20 år

I 20 år har Rolf "Putte" Lindström och Monica "Mocki" Blomqvist stekt hamburgare åt Hangöbor och turister. Företaget Wall's Hamburger är äldre än så, men paret tog över verksamheten för 20 år sedan.

På Bangatan finns en fasad som är bekant för många ortsbor och turister med sina färggranna målningar på väggen. Det är Wall's Hamburger och i helgen firar företagarna Rolf Lindström och Monica Blomqvist att de ägt restaurangen sedan 1 mars 1999.

– Vi ska hitta på ett erbjudande, något med 20, kanske 20 procent rabatt på allt, säger Rolf.

Många av deras kunder är stamkunder. En del tittar in bara för att prata.

– Det är roligt, vi har lärt känna många av våra kunder, säger Monica.

Monica och Rolf har fått följa med hur Hangöbor växt upp i staden.

– Jag minns en del 14-15 åringar som var ut och söp i smyg på regattan när vi började. Några år senare kom de in med sin första flickvän, sedan med första barnet. Nu är de lugna familjefäder fast de levde rövare i början, säger Monica.

Känns igen. Fasaden till Wall's Hamburger är skiljer sig ur med sina målningar på väggarna. Bild: Sarah Grönstrand

Hade inga planer att bli företagare

För 20 år sedan var det ingen självklarhet att paret skulle köpa ett företag och jobba tillsammans. Men när tryckeriet i Hangö gick omkull var båda utan jobb.

– Vad ska man göra nu? Det fann inte så många jobb i Hangö då, säger Monica.

– En kväll gick jag förbi kiosken Wall's Hamburger på Nykärrsgatan och såg att den var till salu. Då gick jag hem och vi tänkte varför inte, säger Rolf.

I början sålde paret hamburgare och livsmedel på Nykärrsgatan. Men det tog slut när butikerna började ha öppet senare om kvällarna och om helgerna.

– Det var lika bra att packa till centrum, säger Monica.

Dekor. De som hjälpt till när Wall's Hamburger flyttade till centrum har en glasmugg med sitt namn på vid disken. Bild: Sarah Grönstrand

Folk vill ha stora hamburgare

Under de 20 år som Rolf och Monica haft restaurangen har efterfrågan inte ändrat mycket.

– Vi har försökt hitta på något nytt nu och då, men det är stora hamburgare som folk vill ha ändå., säger Monica

Däremot har allergier blivit vanligare.

– Men det går bra, vi kan komma emot med en lösning för de flesta allergier.

Då är det en fördel att all dressing och dippsåser görs från grunden på restaurangen.

– Vi vet ju vad som finns i dem då. Det är inga konserveringsmedel eller e-koder, säger Monica.

Känns igen. Fasaden till Wall's Hamburger är skiljer sig ur med sina målningar på väggarna. Bild: Sarah Grönstrand

Pensionen lockar runt hörnet

Framtiden för Wall's Hamburger planeras ungefär ett halvår åt gången.

– Vi har ett tillsvidare kontrakt här i och med att det finns andra planer för fastigheten sedan 2001, så vi vet inte hur länge vi får vara här, säger Rolf.

Pensionärslivet börjar också locka. Eftersom restaurangen har öppet främst kvällstid jobbar de när alla andra har ledigt.

– Det är det enda negativa med det här jobbet. Det har inte stört så mycket förr, men nu har vi ett barnbarn som fyller sex år, säger Monica.

– Ska vi fortsätta eller gå i pension, det är frågan, säger Rolf.