Biblioteken får köra i gång igen

Bild: Sarah Grönstrand

Biblioteken öppnar den 1 juni, men redan nu får de låna ut böcker. Dock finns det mycket som måste tas i beaktande.

I måndags meddelade regeringen att biblioteken får öppna från och med den 1 juni. Dock slogs det även fast att biblioteken omgående tillåts låna ut såväl böcker som annat material. Däremot måste biblioteken tänka på besökarnas säkerhet och uppmaningen är fortfarande att undvika närkontakt.

Med andra ord står biblioteken inför en utmaning och till exempel i Hangö konstaterar bibliotekschef Milla Kuronen att det finns mycket att fundera på. 

– Så klart är det glädjande att det gavs ett sådant här besked, men samtidigt måste man komma ihåg att bibliotekens utrymmen inte får användas förrän i juni och på samma gång måste också alla förstå att allting inte kommer att vara som det har varit tidigare. Till exempel måste man minnas att endast 50 personer får samlas när biblioteken öppnar igen. 

Även om biblioteken omgående får köra i gång med sin utlåning är det mycket som måste tas i beaktande. Biblioteket i Hangö avvaktar än så länge med utlåningen och Kuronen säger att det måste utredas hur den eventuella utlåningen ska skötas rent praktiskt. 

– Biblioteket har inte någon, så att säga, drive in-funktion när det handlar om utlåning utan besökarna har alltid kommit till disken. Samtidigt är det klart att eventuella plexiglas, som kan placeras mellan kunden och personalen, är en kostnadsfråga. 

Däremot säger hon att biblioteket funderar på hur utlåningen skulle kunna förverkligas under den närmaste tiden. 

– Eventuellt kunde man kanske tänka sig att kunderna reserverar böcker som vi sedan packar i en kasse som kunderna får hämta. Dock är det klart att vi även är tvungna att fundera på hur det kan genomföras på ett säkert sätt. 

Mer läsning