Berndtsson sammuttaa lamput

Carola Berndtsson on nyt päättänyt 38 vuoden rupeaman jälkeen sulkea valaisinliikkeensä. Päätös ei ole ollut mitenkään helppo.

Carola Berndtsson ja hänen miehensä avasivat 1980-luvun alussa valaisinliikkeen Korsmaninkadulla. Nyt, lähes 40 vuotta myöhemmin, toiminta jatkuu Hangossa edelleen. Toisessa paikassa tosin.

– Mieheni oli sähköinsinööri ja hän oli perustanut joitakin vuosia aiemmin yrityksen. Vuonna 1981 avasimme sitten myymälämme, mutta joitakin vuosia myöhemmin muutimme Korsmaninkadulta Kappelisatamantielle. Muutama vuosi sen jälkeen muutimme tälle nykyiselle paikallemme, jossa olemme toimineet tähän saakka.

Nyt hän on kuitenkin päättänyt lopettaa. Viimeinen aukiolopäivä ei tosin ole vielä selvillä. Se riippuu siitä, miten loppuunmyynti sujuu, eikä se ole vielä alkanut.

– Minun on vaikea arvioida, mikä olisi oikea päivämäärä. Saattaa tietysti käydä niin, että myymälä tyhjenee nopeasti, mutta voi siinä mennä pidempikin aika.

"Elämäntapa"

Berndtsson toteaa, että hankolaiset löysivät liikkeen heti alusta alkaen, vaikka lamppumyymälöitä oli siihen aikaan useampia. Berndtssonit olivat kuitenkin ainoita, jotka tarjosivat myös asennuspalveluja.

– En voi väittää, että meillä olisi ollut mitään erityisiä odotuksia tai että olisimme ajatelleet, että myymälä olisi olemassa lähes 40 vuotta. Yrittäjyyshän on sitä vastoin elämäntapa, ja olen vasta aivan viime vuosina alkanut pitää liikkeen suljettuna esimerkiksi jonain maanantaina tai tiistaina. Enimmän aikaa olemme kuitenkin palvelleet kuutena päivänä viikossa.

Berndtsson on monien muiden myymälänpitäjien lailla huomannut aikojen muuttuvan.

– Verkkokauppa vaikuttaa paljon ja etenkin nuoret käyttävät internetiä ostoksiensa tekoon. Kaikki eivät ehkä nykyisin edes tule ajatelleeksi, että tämän kaltaisia erikoismyymälöitä on olemassa.

Vaikea päätös

Vaikka Berndtsson nyt on päättänyt lopettaa, päätös ei ole ollut mitenkään helppo. Hän sanoo, että ajatus on pyörinyt joitakin vuosia mielessä, mutta nyt ajankohta tuntui oikealta.

– En pysty enää liikkumaan yhtä hyvin kuin ennen ja ikä alkaa tuntua. Lisäksi asentajamme loukkaantui pari vuotta sitten, eikä ole pystynyt sen jälkeen tekemään töitä entiseen tapaan. Lakkauttamispäätös ei ole kuitenkaan ollut mitenkään helppo, koska liikkeellä on ollut niin keskeinen rooli elämässäni.

Juttutuokion päätteeksi Berndtsson kiittää asiakkaitaan.

– On tuntunut hyvältä kuulla, että tämä on monien mielestä yksi Hangon parhaista myymälöistä.

Mer läsning