Berghem och Sandblom tränar för en säsong utan startdatum

Avvaktar. Linda Sandblom (t.v.) och Jonna Berghem vet inte hur det blir med den stundande friidrottssäsongen, men trots det måste de förstås hålla sig i skick. Bild: VN-arkiv

Även om säsongen inte blir som tänkt för HIK-friidrotts Linda Sandblom och Jonna Berghem så betonar de att hälsan kommer först just nu. Inte idrotten.

Exakt hur coronaviruspandemin påverkar den stundande friidrottssäsongen återstår att se, men att den blir annorlunda än vanligt är säkert. Dock påpekar höjdhopparen Linda Sandblom att det för tillfället inte är viktigt att fokusera på hur det går med säsongen.

– Det är en märklig värld vi lever i just nu och fastän idrott är mitt liv så är det, med tanke på situationen, inte viktigt att fundera på när säsongen kan börja. Hälsan kommer i första hand.

Förra veckan hade hon dessutom inte ens möjlighet att tänka på sin träning.

– Jag har varit sjuk fem dagar och har hållit mig isolerad. Samtidigt har det hänt mycket under de dagar som jag har varit sjuk så med tanke på eventuell träning är det möjligt att någonting har ändrat. Men åtminstone innan jag blev sjuk så gick det att träna i ett gym i Hangö.

På samma gång säger hon att även om träningsmöjligheterna skulle begränsas ytterligare så behöver inte problemet vara stort.

– I och med att det åtminstone inte blir några tävlingar i maj så blir även förberedelsefasen inför säsongen längre.

Också Sandbloms klubbkompis, Jonna Berghem, har fått tänka om med sitt upplägg. Eftersom idrottsanläggningarna är stängda har häcklöparen tränat utomhus den senaste tiden.

– Samtidigt har jag rehabiliterat mitt baklår som börjar vara i skick. Nu skulle jag faktiskt få springa för fullt, men då jag inte kan göra det inomhus så får det vänta. Det är fortfarande så kallt utomhus att det är onödigt att riskera någonting.

Berghem konstaterar att det i huvudsak är snabbhetsträningen som blir lidande av att idrottshallarna är stängda. I övrigt kan hon mer eller mindre träna som tänkt.

– Men visst är situationen konstig. För tillfället undviker jag att röra mig bland människor och även om jag skulle ha möjlighet att träna på gym så gör jag inte det. Jag kommer heller inte hem till Ekenäs för jag vill inte utsätta familjemedlemmar som hör till riskgruppen för fara.

Nytt upplägg

Även om idrotten befinner sig i skymundan så påverkas friidrottarna mycket av coronaviruset. Tävlingskalendern kommer att göras om och förra veckan meddelades att OS skjuts upp till nästa år. Än så länge har det inte fattats något beslut om friidrotts-EM i slutet av sommaren, men det känns inte särskilt sannolikt med ett mästerskap i Paris.

– Just nu är det hälsan, inte idrotten, som är viktig. Men med det sagt känns det ändå märkligt. Säsongens stora mål flyttas framåt ett år och vi vet inte när vi kan börja tävla, säger Sandblom.

Också Berghem poängterar att hälsan kommer först och hon säger också att hon inte räknar med att säsongen kör i gång förrän på sensommaren.

– I det här läget idrotten inte det viktiga utan det gäller att klara av krisen. Även om jag tränar så förbereder jag mig på att det inte blir aktuellt med tävlingar förrän sent på sommaren. Än så länge har det heller inte meddelats att mina två huvudmål, EM och FM, påverkas och därför är det fortfarande de tävlingar jag siktar på.

Inga träningsläger

Coronaviruset påverkar givetvis idrottarnas förutsättningar för att förbereda sig inför säsongen. Sandblom och Berghem brukar träna utomlands under delar av våren, men då de flesta länder har stängt sina gränser är det inte ett alternativ. Ursprungligen skulle Sandblom ha åkt till Spanien den 14 april.

– Nu går det inte att resa och dessutom är läget inte alls bra i Spanien och där råder också utegångsförbud. Dock måste man ändå komma ihåg att även om ett träningsläger utomlands är bra så är det inte särskilt viktigt i det långa loppet. Det går också bra att träna i Finland.

Berghem säger att hennes planerade träningsläger i Portugal i april ställs in. Dessutom måste såväl Sandblom som Berghem – och övriga västnyländska idrottare – ta i beaktande att Nyland är isolerat från resten av Finland till och med den 19 april.

– Men det ser jag inte som ett stort problem. Överlag åker jag inte ofta på träningsläger i Finland och jag måste heller inte lämna Hangö för att träna. Med tanke på att läget ändrar snabbt är det också bra att jag inte brukar planerar mycket längre framåt än en vecka när det handlar om mitt träningsprogram, säger Linda Sandblom.

– Jag behöver inte åka någonstans, men min tränare bor i Tammerfors och kan inte komma till Nyland. Det känns overkligt, säger Jonna Berghem.

Mer läsning