Berghem ja Sandblom harjoittelevat kautta varten, jonka alkuajankohta ei ole tiedossa

Odottavat. Linda Sandblom (v.) ja Jonna Berghem eivät vielä tiedä, minkälainen alkavasta yleisurheilukaudesta tulee. Heidän on siitä huolimatta tietenkin pidettävä kuntoaan yllä. Bild: VN-arkiv

Vaikkei kaudesta tulekaan suunnitelmien mukainen, HIK:n yleisurheilijoiden Linda Sandblom ja Jonna Berghem korostavat, että terveys on nyt etusijalla. Ei urheilu.

Koronaviruspandemian lopulliset vaikutukset alkavaan yleisurheilukauteen jäävät nähtäviksi, mutta jo nyt on varmaa, että kausi tulee olemaan poikkeuksellinen. Korkeushyppääjä Linda Sandblom korostaa kuitenkin, ettei tällä hetkellä ole tärkeätä keskittyä siihen, miten kauden käy.


– Elämme juuri nyt oudossa maailmassa ja vaikka urheilu onkin elämäni, tässä tilanteessa ei ole tärkeätä miettiä, milloin kausi voi alkaa. Terveys on etusijalla. 


Hänellä ei viime viikolla ollut edes mahdollisuutta ajatella harjoituksiaan.


– Olen ollut viisi päivää sairaana ja pysytellyt eristyksissä. Sairauteni aikana on samalla tapahtunut paljon, joten saattaa olla, että myös harjoittelun suhteen on tullut muutoksia. Ainakin ennen sairastumistani Hangon kuntosalilla voi vielä harjoitella.


Hän sanoo kuitenkin myös, ettei harjoittelumahdollisuuksien rajoittamisesta välttämättä aiheudu suurta haittaa.


– Koska ainakaan toukokuussa ei ole mitään kilpailuja, myös valmistautumisaika kauteen pitenee.


Myös Sandblomin seuratoveri, Jonna Berghem, on joutunut muuttamaan suunnitelmiaan. Koska liikuntatilat ovat kiinni, aitajuoksija on harjoitellut viime aikoina ulkona.


– Olen samalla kuntouttanut takareittäni, joka alkaa nyt olla kunnossa. Saisin itse asiassa nyt juosta täysillä, mutta se saa odottaa, koska en voi tehdä sitä sisätiloissa. Ulkona on edelleen sen verran viileätä, että on turha ottaa mitään riskejä.


Berghem toteaa, että etenkin nopeusharjoitukset kärsivät siitä, että urheiluhallit on suljettu. Muuten hän voi harjoitella enemmän tai vähemmän suunnitelmien mukaisesti. 


– Mutta toki tilanne on outo. Vältän tällä hetkellä liikkumista ihmisten joukossa ja vaikka minulla olisi mahdollisuus harjoitella kuntosalilla, en tee sitä. En myöskään käy kotona Tammisaaressa, koska en halua altistaa riskiryhmään kuuluvia perheenjäseniä tartunnalle.

Muuttuneita suunnitelmia


Vaikka urheilu on taustalla, koronavirus vaikuttaa paljon yleisurheilijoihin. Kilpailukalenteri tullaan uusimaan ja viime viikolla ilmoitettiin, että olympialaiset siirretään ensi vuoteen. Loppukesästä pidettäväksi suunnitelluista yleisurheilun EM-kisoista ei ole toistaiseksi tehty mitään päätöksiä, mutta tuntuu melko epätodennäköiseltä, että Pariisissa kisattaisiin.


– Terveys, ei urheilu, on juuri nyt tärkeintä, vaikka tuntuukin oudolta sanoa niin. Kauden suuria tavoitteita siirretään vuodella, emmekä tiedä, milloin saamme alkaa kilpailla, sanoo Sandblom.


Myös Berghem korostaa, että terveys on etusijalla. Hän kertoo myös, ettei hän usko kauden alkavan ennen loppukesää.


– Urheilu ei ole tässä tilanteessa keskiössä, vaan kriisistä selviytyminen. Vaikka harjoittelen, valmistaudun samalla siihen, että kilpailut ovat ajankohtaisia vasta loppukesästä. Toistaiseksi ei ole myöskään ilmoitettu, että tilanne vaikuttaisi kahteen päätavoitteeseeni eli EM- ja SM-kisoihin, joten ne ovat edelleen tähtäimessäni.

Harjoitusleirit on peruttu


Koronavirus vaikuttaa luonnollisesti urheilijoiden edellytyksiin valmistautua kauteen. Sandblom ja Berghem harjoittelevat yleensä ulkomailla osan vuotta, mutta sitä vaihtoehtoa ei nyt ole, koska useimmat maat ovat sulkeneet rajansa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Sandblom olisi mennyt Espanjaan 14. huhtikuuta.


– Nyt ei saa matkustaa. Sitä paitsi tilanne ei ole mitenkään hyvä Espanjassa, ja lisäksi siellä on voimassa ulkonaliikkumiskielto. On kuitenkin muistettava, että vaikka harjoitusleirit ulkomailla ovat hyvä asia, ne eivät ole pitkässä juoksussa erityisen tärkeitä. Harjoitteleminen onnistuu hyvin myös Suomessa.


Berghem sanoo, että hänen harjoitusleirinsä huhtikuussa Portugalissa on peruttu. Lisäksi sekä Sandblomin että Berghemin – ja muiden länsiuusmaalaisten urheilijoiden – on otettava huomioon, että Uusimaa on eristetty muusta Suomesta 19. huhtikuuta saakka. 


– Mutta sitä en pidä suurena ongelmana. En yleensäkään juuri osallistu harjoitusleireihin Suomessa, eikä minun tarvitse poistua Hangosta harjoitellakseni. Tilanteen nopeita muutoksia ajatellen on myös hyvä, etten yleensä suunnittele harjoitteluohjelmaani paljoa viikkoa pidemmälle, sanoo Linda Sandblom.


– Minun ei tarvitse matkustaa minnekään, mutta valmentajani asuu Tampereella, eikä hän saa tulla Uudellemaalle. Se tuntuu epätodelliselta, sanoo Jonna Berghem. 

Mer läsning