Bellevuestranden har inte mycket plastavfall

Städning. Julia Jännäri, Merja Salenius och Anna Soirinsuo plockade plastavfall i Hangö i tisdags. Bild: Jesper Sundström

Tidigare i veckan plockades plastavfall på Bellevuestranden i Hangö. Det visade sig att det inte fanns mycket avfall.

I tisdags var representanter från WWF Finland, Håll skärgården ren och Finlands miljöcentral på Bellevuestranden i Hangö för att samla ihop plastavfall. Den så kallade plastavfallsturnén stannar till på flera platser i Finland och Anna Soirinsuo, från WWF Finland, säger att det bland annat har plockats plastskräp i Uleåborg och i Vasa.

– Målet är att få mera information om både mikro- och makroplastavfall på stränderna. Vi använder krattor för att få fram avfallet och vi plockar upp allt avfall som är tillräckligt stort för att kunna se med ögat. Sammanlagt besöker vi sju stränder.

Några timmar efter att arbetet hade inletts i Hangö konstaterar Soirinsuo att det inte har hittats särskilt mycket skräp på Bellevuestranden. Någonting som förstås är bra och tyder på att många tycks vara måna om att inte skräpa ner.

– Stranden i Hangö påminner en del om hur det var i till exempel Björneborg och i Vasa. Inte heller där hittade vi mycket skräp, men vi har också varit på en strand som fanns i närheten av en hamn. Där dök det bland annat upp frigolit och eftersom det även förekom fiske där hittade vi också sådant som tydde på det.

Soirinuso säger att följande steg är att analysera mikro- och makroplasten som hittas, men hon konstaterar att det är svårt att säga någonting mera om förekomsten baserat på endast det här resultatet. Dock säger hon att det med tanke på framtida undersökningar givetvis är bra att samla ihop avfallet.

– Om det till exempel görs en undersökning på nytt 2030 är det klart att det är till stor nytta om det går att få en bild av hur situationen var 2020. En orsak till att vi endast städar på sju stränder är dessutom att vi även ska hinna analysera materialet. Vi har nämligen bara en och en halv månad på oss.

Soirinsuo säger också att det ännu i år blir aktuellt med ett nytt besök till Hangö.

– Vi kommer till samma strand på nytt i september. Ursprungligen var tanken att vi skulle ha varit en större grupp i dag, men på grund av situationen bestämde vi oss för att endast vara tre stycken.

Inte första gången

En som också deltog i städandet var Julia Jännäri från Håll skärgården ren. Även hon konstaterar att det syns att människorna är måna om att inte skräpa ner på stränderna i Hangö. Samtidigt var det inte första gången Håll skärgården ren var på plats i Hangö. Organisationens strandstädningskampanj har redan tidigare genomförts i Hangö – men också i Ekenäs – och Jännäri säger att det blir aktuellt även i år.

– Vi samarbetar med Hangö stad som placerar sopkärl på stränderna.

Mer läsning