Avointa tietoa

Juuri ennen kesää Hangon kaupunki julkaisi uudet verkkosivunsa. Vanhat sivut olivat aikansa eläneet ja ne eivät enää kestäneet kasvojenkohotusta tuodakseen esille kaupungin digitaalista läsnäoloa 2019-luvulla. Joitakin materiaaleja sivuilta puuttuu edelleen, mutta se oli odotettua. Hangon uusi sivusto tarjoaa kuitenkin hankolaisille uusia mahdollisuuksia seurata, mitä kaupungin kulissien takana tapahtuu.

Kaupungin aikaisemmilla verkkosivuilla oli mahdollista seurata, millaisia päätöksiä poliitikot tekivät valtuutettuina, kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa. Oli myös mahdollista seurata suunnitteluprosesseja, kuulutuksia ja muita kaupungissa käynnissä olevia prosesseja. Näiden tietojen löytäminen ei kuitenkaan ollut kovin helppoa. Vain kaikista itsepäisimmät ja kunnallisista organisaatioista kiinnostuneimmat löysivät, mitä he etsivät. Tämä on aiheuttanut Hangossa ongelmia.

Kun vain muutamat ihmiset ovat käyttäneet aikaa kaivaakseen esiin päätökset, muotoilut ja liitteet, ovat nämä ihmiset saaneet yksinoikeuden tulkita ja tuoda esille näkemyksiään siitä, mitä Hangossa tapahtuu. Se on ollut erittäin kiitollista erilaisten projektien vastustajille, varsinkin kun he ovat saaneet esittää mielipiteitään totuuksina.

Nämä henkilöt eivät ole saaneet vastustusta, koska kynnys tosiasioiden löytämiseen on ollut korkea suurimmalle osalle hankolaisista. Tämä on tarkoittanut sitä, että suurin osa hankolaisista, ne joilla ei ole voimakkaita mielipiteitä jokaisesta tehtävästä päätöksestä, ovat saaneet nähdä vain negatiivista palautetta kaupungin päätöksistä. Sosiaalisessa mediassa keskustelua on yleensä seurattu aikaisessa vaiheessa, usein asiavirheisiin perustuen.

Kaupungin uusi verkkosivusto voi torjua tätä. Toki suurin osa hankolaisista ei edelleenkään kaiva esille pöytäkirjoja ja päätöksiä kaupungin sivuilta, mutta kun kynnys on alentunut, avaa se uutta läpinäkyvyyttä organisaatiosta.

Ja erittäin lämmin lisäys on, että nyt on helppo nähdä päätökset, joita virkamiehet ovat tehneet. Vain kahden klikkauksen jälkeen saat esille luettelon virkamiehistä ja heidän tekemistä päätöksistä.

Tämä informaatio voi antaa hankolaisille uuden kuvan organisaatiosta, joka työskentelee Hangon parhaaksi. Media julkaisee paljon mitä Hangossa tapahtuu, mutta on aina olemassa päätöksiä, jotka jäävät huomaamatta.

Kaupungin uusi sivusto antaa hankolaisille mahdollisuuden ottaa huomioon tosiasiat, joita muut toimijat eivät ole suodattaneet.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning